У школи пливања у Бечеју обуку прошло више од сто малишана

БЕЧЕЈ: У организацији Удружења за школски спорт и педагога физичке културе општине Бечеј, ових дана рад завршава школа пливање. Укупно 130 девојчица и дечака, узраста од пет до 14 година из Бачког Петровог Села и Бечеја, прошло је двонедељну обуку, која се реализује у комплексу отворених базена овдашњег спортског центра.
plivanje 1
Фото: Инструктор Ендре Хегедиш са непливачима у малом базену, фото: В. Јанков

- Почели смо рад 5. јула, када смо установили да из Бачког Петровог Села има 70, а и из Бечеја 60 деце. Поделили смо их у групе непливача, полупливача и пливача, а онда и у подгрупе, по узрасту. У најплићем базену, с најмлађима раде Дијана Фехиров, Кристина Чаби и учитељице из Аде Кармен Гордон и Диана Фабијан. Оне децу навикавају на воду, уче их да плутају и гњурају. После два до три дана, како ко савлада основне елементе, прелази у нешто дубљи дечији базен и раде с инструкторима Золтаном и Мартином Крајтмаром, Шандором Рабом и Ендреом Хегедишом, где уче технику прсног пливања. Када савладају основне елементе, прелазе у олимпијски базен и, као полупливачи, вежбају са Страхињом Гаврићем и Атилом Гордон. Најзад, с пливачима на исправљању грешака раде Дејан Каприш и Андрушко Чаба. Ако неко из било којих разлога „искочи“ из програма, ја сам ту да попуним празнину - појаснио је функционисање школе пливања координатор пројекта Горан Страјнић.

Фото: Дејан Каприш и Андрушко Чаба са полазницима школе пливања, фото: В. Јанков

Страјнић је додао да је школа организована на темељима некадашњих обука пливања на мору, где су деца из бечејских основних школа организовано одлазила на летовање и пролазила кроз обуку, од непливача до солидних пливача. Актуелна школа траје десет радних дана. Котизација је износила 3.000 динара за децу из Бечеја, а 4.500 динара, због трошкова превоза, за основце из Бачког Петровог Села. Сви полазници по завршетку обуке добијају дипломе и мајице, чију израду су помогли спонзори, а и локална самоуправа се активно укључила у реализацију пројекта.

Ваља подсетити да то није једина обука непливача и полупливача у Бечеју. ПВК Бечеј организује током читаве године обуку у затвореном базену и талентовану децу одмах усмерава у рад пливачког сектора. Недавно је Савез спортова општине Бечеј, у сарадњи са спортским центром, трећу годину у низу завршио обуку жена непливача.  

В. Јанков

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести