Јапан неће слати делегацију владе на ЗОИ 2022. у Пекингу

ТОКИО: Јапан неће послати владину делегацију на Зимске олимпијске игре у Пекингу, у фебруару 2022. године, саопштено је из Токија.
olimpijske igre, tanjug ap
Фото: Tanjug (Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Ова одлука прати дипломатски бојкот који предводе САД, које су као разлог навеле забринутост око кршења људских права у Кини, пренео је Ројтерс.

После САД, још неколико земаља је рекло да неће слати званичнике, попут Аустралије, Британије и Канаде.

Јапан, као савезник САД, има јаке економске везе са Кином.

Токио неће послати делегацију владе на ЗОИ 2022, али ће уместо тога послати званичнике који имају директне везе са Олимпијским играма, изјавио је секретар владе Хироказу Мацуно.

Међу званичницима који ће ићи су Сеико Хашимото, шеф организационог комитета ОИ у Токију 2020. године, као и шефови олимпијског и параолимпијског одбора.

Јапан верује да је за Кину важно да обезбеди слободу, поштовање основних људских права и владавину закона, што су универзалне вредности међународне заједнице, казао је Мацуно.

Портпарол министарства спољних послова Кине Џао Лиђијан изјавио је да Кина жели добродошлицу олимпијским званичницима и спортистима из Јапана.

Кина није послала владину делегацију на Олимпијске игре у Токију ове године, већ само спортску делегацију, коју је предводио шеф спортског бироа.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести