Евролига од 2023. године постаје затворено такмичење?

БАРСЕЛОНА: Кошаркашка Евролига предузела је прве кораке ка потпуном затварању свог такмичења од сезоне 2023/2024, преноси Мундо депортиво.
evroliga
Фото: Dnevnik.rs

Како наводи овај шпански лист, идеја је да клубови који започну то такмичење 2023. године имају загарантовано места, као и да неће постајати могућност уласка нових тимова у Евролигу, чак ни кроз такмичење у Еврокупу.

То би била приватна лига, по угледу на НБА, у којој би неки нови клуб евентуално могао да заигра само на основу специјалне позивнице, као замена за неког од постојећих учесника услед евентуалних финансијских потешкоћа.

Овакав систем организације у потпуности је у супротности са концептом ФИБА и жељама националних лига које имају за циљ да такмичарски резултат буде основ за учешће у еврокуповима.

Остаје да се види каква ће бити политичка реакција Европске уније на помисао реализације овог пројекта и њених земаља чланица, које су биле веома оштро супротстављене када се радило о покретању европске Суперлиге у фудбалу.

Власници Евролиге тренутно су 11 клубова: Реал Мадрид, Барселона, Басконија, Ефес, Фенербахче, Олимпијакос, Панатинаикос, ЦСКА, Макаби, Жалгирис и Армани, а ускоро би ова листа требало да буде проширена за минхенски Бајерн и француски Асвел.

Поред ових 13 клубова, наредне сезоне у Евролиги такмичиће се још Монако и Уникс као финалисти Еврокупа, берлинска Алба која је добила специјалну двогодишњу позивницу, шампион АБА лиге, односно бољи из дуела Црвене звезде и Будућности и још један тим са специјалном позивницом, а то би највероватније требало да буде Зенит из Санкт Петербурга.

Мундо Депортиво подсећа да се од свог оснивања 2000. године, Евролига постепено затварала, а најевћи заокрет догодио се 2015. године када је потписан уговор са компанијом ИМГ, када је 11 поменутих клубова добило десетогодишње лиценце за учешће.

У овој сезони само четири клуба у најквалитетној европском такмичењу је учествовало на основу спортских резултата у претходној сезони, а то су Црвена звезда (АБА лига), Валенсија (Еврокуп), Алба (немачка лига), Химки (ВТБ лига).

Од сезоне 2023/2024. према најави Ел Мунда, за учешће у Евролиги такмичарски резултат више неће бити важан, али није прцизрано који клубови би могли бити кандидати за пет упражњених места.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести