Суперлига: Не желимо више захтева за одлагање утакмица

БЕОГРАД: Тражим од клубова да поведу рачуна и да користе своје играчке кадрове максимално, да не прибегавају захтевима за одлагање, јер подсећам да сви клубови имају могућност да на А листу лиценцирају 30 играча, док на додатној Б листи, предвиђеној за лиценцирање младих играча не постоји ограничење у броју, рекао је директор такмичења Суперлиге Србије Александар Пивић.
superliga
Фото: Printscreen

Пивић се поводом најновијих дешавања у оквиру такмичења Суперлиги Србије огласио саопштењем на сајту такмичења.

"И ранијих сезона се дешавало да се поједини мечеви одложе због изненадне болести играча, али овакав случај није забележен ни у протеклих годину дана у време највеће активности вируса Цовид19. У циљу заштите такмичења, УЕФА је донела посебне одлуке по питању одлагања утакмица у ситуацији када су играчи неког тима инфицирани ЦОВИД19 вирусном инфекцијом које су такође имплементиране и у домаће прописе. Оваква одлука говори у прилог чињеници колико је важно очувати такмичења и да је то једна од основних тежњи у свим европским лигама", рекао је Пивић.

"Процедура за одлагање утакмица у случају изненадне болести играча предвиђена је чланом 15. Пропозиција за такмичење у Суперлиги Србије, по којој је клуб дужан да уз писани захтев поднесе и комплетну медицинску документацију издату од стране релевантне државне медицинске установе за минимум седам стандардних играча, како би Медицинска комисија ФСС могла да одлучује по поднетом захтеву", рекао је он и објаснио:

"У конкретном случају у 10. колу одлагање по истом основу затражила су три клуба, ФК Радник због болести 7 играча, ФК Раднички због болести 12 играча и ФК Црвена Звезда због болести 10 играча. Медицинска комисија ФСС је у сва три конкретна случаја проценила да су услови по питању достављених медицинских извештаја испуњени, на основу чега је донела одлуку о одлагању утакмица ових клубова. Морам нагласити да је до сада, због захтева клубова који су репрезентовали наш клупски фудбал у УЕФА такмичењима, одложено четири утакмице наше лиге, како би успели да остваре што бољи резултат у УЕФА такмичењима и да су сви остали клубови били солидарни у таквим одлукама".

Како каже, најновија дешавања по питању одлагања утакмица због изненадне болести играча, у великој мери прави проблем по питању календара такмичења и доводи у ситуацију да кваримо сјајну такмичарску сезону, која до сада није имала никаквих лоших конотација.

"Сматрам да сви наши клубови морају имати за циљ заштиту интегритета такмичења и не желим да сумњам у њихове званичне захтеве и извештаје достављене Медицинској комисији. Међутим, природа ситуације је таква да сви укључени учесници у такмичењу и тела одговорна за спровођење такмичења, морају своју активност подредити општем интересу, а то је свакако интегритет. Желим да нагласим да смо затражили од ФСС састанак са Медицинском комисијом како би се додатно утврдиле јасне процедуре контроле играча и медицинских извештаја надлежних установа за све будуће захтеве клубова, како би се отклониле све евентуалне сумње и инсинуације код поступања по овим захтевима. Позивамо све клубове и учеснике такмичења на поштовање ферплеја и међусобног спортског односа", закључио је Пивић.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести