Жиофре: ЕУ жели да се Србија прикључи санкцијама

БЕОГРАД: Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре изјавио је данас да је Унија током протеклих више месеци, колико траје рат у Украјину, била јединствена и једногласна, и истакао да жели да им се земље Западног Балкана, укључуцјући Србију, придруже у томе.
Ziofre Emanuel yt
Фото: Youtube Printscreen

"Усвојили смо једногласно шест пакета санкција Руској Федерацији иако је то делом против интереса грађана ЕУ, али желимо мир. Желимо да нам се земље Западног Балкана придруже у томе, укључујући Србију", казао је Жиофре на трибини „Кретање Западног Балкана ка европској спољној и безбедносној политици“ у оквиру конференције Београдског центра за безбедносну политику "Светионик бољег Балкана - првих 25 година БЦСП".

Жиофре је додао да земље ЕУ желе да наставе са осудама руске агресије у свим међународним институцијама.

Према његовим речима, Србија је показала гостопримство украјинским избеглицама, а ЕУ жели да да цео регион, укључујући Србију, настави да испољава заједничке вредности са ЕУ, да се за њих заједно сви боре у, како каже, овим критичним временима.

Жиофре је казао да се критеријуми за проширење ЕУ нису променили после руске агресије на Украјину, али та ситуација захтева од Уније да доноси одлуке.

"Агресија на Украјину ће имати последице по цео свет, милиони људи су у ризику од изгладњивања и морамо бити јединствени и деловати заједно. ЕУ рачуна на Западни Балкан, то су наши партнери, желимо да бранимо наше заједничке вредности заједно", казао је Жиофре.

Додаје да многе земље на Западном Балкану деле исти проблем као земље ЕУ због зависности од руских енергената.

Наводи да је ово време да се искористе европске шансе и у том смислу каже да је на самиту прошле недеље речено да ЕУ остаје посвећена процесу проширења.

Antiprotivan
28.06.2022 • 14:52
I šta imate od svih sankcija koje ste usvojili??? Samo set napravili sebi probleme. Ostavite Vi nas na miru, a mi ćemo ostaviti Vas.
Dragan
28.06.2022 • 19:31
За жеље и извољевања се обратити радио емисији "жеље, честитке и поздрави". ЈевРопска Унија да поштује суверенитет Србије и да сви њени чланови повуку призање Косова чиме се гази по суверенитету Србије.
EUR/RSD 117.3087
Најновије вести