Вулин: Србија војно неутрална, подршка наставку мисије Кфора

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин поновио је данас, на састанку са државним секретаром за оружане снаге Уједињеног Краљевства Марком Ланкастером, да је Србија војно неутрална земља и да ће наставити да се тако и понаша у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дефинисаним националним интересима и спољнополитичким приоритетима.
vulin, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Вулин је истакао подршку наставку мисије Кфора на Косову и Метохији и истакао да Србија високо цени улогу Кфора као и Британске војске у њеном саставу. 
Указао је и да је за Србију потпуно неприхватљиво формирање војске КиМ и да је резолуција 1244 јасно одредила Кфор као једину оружану снагу, саопштило је Министарство одбране.

Током разговора о безбедносним темама, закључено је да нови безбедносни изазови, ризици и претње у виду тероризма, економске и енергетске зависности, као и неконтролисане миграције становништва из кризних подручја, налажу да сваки облик сарадње буде подигнут на највиши могући ниво.
Тема разговора биле су досадашње активности билатералне војне сарадње али и покретање нових, као и актуелна политичко-безбедносна ситуација у региону и свету.

Саговорници су констатовали да су односи Уједињеног Краљевства и Републике Србије у области одбране уједно и најбољи део укупних билатералних односа две земље, што је посебно значајно у години када обележавамо 180 година од успостављања дипломатских односа. 
Министар Вулин је истакао да су тежишне области сарадње војно образовање, медицина, војно-војна али је нагласио како је интерес Министарства одбране Србије да постојеће области сарадње унапредимо, развијемо нове и иницирамо сарадњу у областима од заједничког интереса. 

Као веома значајна оцењена је недавна посета команданта Прве дивизије Оружаних снага Уједињеног Краљевства генерал-мајора Ралфа Вудиса, учешће припадника Војске Србије на такмичењу CambrianPatrol 17 у Уједињеном Краљевству, али и предстојећа Регионална пи-ар конференција за представнике служби за односе са јавношћу и представнике медија из региону, коју Министарство одбране организује у сарадњи са британском страном.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести