Вучић са регионалном директорком Светске банке

БЕОГРАД:  Председник Александар Вучић састао се данас са регионалном директорком Светске банке за Западни Балкан, Европу и Централну Азију Линдом Ван Гелдер, са којом је разговарао о структурним реформама, развоју финанасијског тржишта, као и реформи јавних предузећа.
Vučić sa regionalnom direktorkom Svetske banke Foto: Tanjug/video
Фото: Вучић са регионалном директорком Светске банке Фото: Танјуг/видео

Како је и најављено на недавном састанку са регионалном директорком Ван Гелдер, председник Вучић одржао је континуитет разговора са Светском банком у циљу наставка неопходних структурних реформи.

"Циљ ових реформи јесте одрживи раст БДП-а Републике Србије у наредном петогодишњем периоду на годишњем нивоу од 4 до 6 одсто. Наш садашњи раст од 4 одсто је изузетно добар за регионалне прилике, али Србија је у стању да овакву тенденцију настави, те да достигне и 6 одсто раста наредне године", нагласио је Вучић и додао да је у том контексту подршка Светске банке од изузетног значаја.

Представници Светске банке поново су истакли да су успешно спроведене реформе у Републици Србији донеле одличне резултате, као и да су мере фискалне консолидације, такође, створиле основ за даљи убрзани раст српске привреде, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Саговорници су се сагласили да Србија треба да настави реформски процес у смеру даљег развоја финансијског тржишта уз стварање нових финансијских инструмената за финансирање малих и средњих предузећа и предузетништва.

Такође се разговарало и о реформи јавних предузећа, као и о унапређењу рада Националне службе за запошљавање уз даљи развој активних мера запошљавања.

"Предложени су и кораци за унапређење конкурентности у различитим областима. Србија постаје све конкурентнија, не само због одговорног односа према буџету и инвеститорима, већ и због свеобухватног приступа инфраструктури, која је неопходна за даље инвестиције", истакао је председник Вучић и нагласио да Србија остаје посвећена спровођењу реформи, нарочито у области законодавства.

Представници Светске банке посебно су похвалили нови законодавни оквир у области јавних инвестиција, јавних набавки, државне помоћи и дуалног образовања.

Све претходно наведено ће, према речима Линде Ван Гелдер, осигурати бољи инвестициони и пословни амбијент, као и одрживи и стабилан привредни раст Србије.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести