Вучић с Бабишом о ситуацији с Ковидом, односима, региону...

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић састао се данас са председником Владе Чешке Андрејем Бабишом, са којим је разговарао о ситуацији везаној за борбу против пандемије КОВИД-19, билатералним односима, европском путу Србије, као и о регионалној ситуацији.
babis i vucic
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Председник је захвалио Бабишу на посети и посебно истакао подршку наше земље Чешкој у борби против корона вируса.

"Изражавамо подршку и искрену наду да ће Чешка успети да савлада здравствени изазов проузрокован пандемијом заразне болести Ковид-19 и да ће се изборити са свим последицама ове болести. Верујем да ће се Чешка, као и свет уопште, ускоро вратити у нормалне животне и економске токове“, рекао је Вучић и додао да очекује да ће у наредном периоду приоритети ЕУ бити усмерени ка економском опоравку, као и да ће велика пажња бити посвећена активностима у домену здравствене заштите.

Вучић је такође изразио очекивање да ће ЕУ, упркос изазовима са којима се сви суочавамо, наставити са активним спровођењем политике проширења и да ћемо добити потврду да постоји чврсто опредељење ЕУ за наставак и продубљивање сарадње са нашим регионом.

"Високо уважавамо континуирану подршку Чешке убрзању процеса европских интеграција Републике Србије, како билатерално, тако и у оквиру В4 и очекујемо да Чешка настави да у оквиру ЕУ утиче да се наши реформски напори адекватно валоризују", поновио је председник и додао да је пуноправно чланство у ЕУ стратешки спољно-политички циљ наше земље.

Председник је додао да Србија у потпуности остаје посвећена реформском процесу и европским интеграцијама са јасним циљем пуноправног чланства у ЕУ.

Вучић и Бабиш су се сагласили да даље јачање билатералних односа који су традиционално добри и пријатељски, без отворених питања, као и одржање интензитета сусрета на највишем и високом политичком нивоу, треба да остане приоритет у даљем раду.

"Србија жели да интензивира своје економске односе са Чешком, што укључује и даље повећање трговинске размене. Сматрамо да би и поред оствареног резултата спољнотрговинске размене између Србије и Чешке која је у 2020. г. достигла вредност од готово 1,2 милијарде евра, требало наставити са даљом подршком унапређењу економске сарадње и већем приливу чешких инвестиција у нашу земљу", рекао је Вучић.

Додао је да је прошле године обим спољнотрговинске размене са Чешком био 1,16 милијарди евра, као и да је та земља прошле године била наш 11. спољнотрговински партнер.

Бабиш је изразио задовољство посетом Србији и нагласио да је Србија показала озбиљност и одговорност у борби против пандемије КОВИД-19, чиме је дала пример многим земљама Европе и света.

Он је посебно истакао традиционално добре односе Србије и Чешке које карактерише историјска повезаност и традиционално пријатељство, словенска блискост и афинитет између два народа, као и солидарност коју смо ми испољили у судбоносним историјским тренуцима.

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести