Вучић: На захтев из Резолуције одговарамо пристојно - нећемо

ГОЛИЈА: Председник Александар Вучић поручио је данас да неће ни да разматра захтев Европског парламента у вези са Косовом и Метохијом.
2
Фото: Танјуг/ Страхиња Аћимовић

Вучић је, на питање како ће одговорити на захтев из Резолуције о Србији Европског парламента у којем је наведено да се очекује од "Србије и Косова да потпишу споразум о нормализацији односа који би се заснивао на међусобном признању“, што је први пут да се међусобно признање помиње у званичном документу ЕУ институције, рекао да ће Србија одговорити "лепо, пристојно и учтиво", да то – неће.

"Не пада нам напамет. Нећемо да разматрамо" додао је он, рекавши да му више учтивих одговора не пада на памет.

На питање да ли ће пристати да иде на дијалог са Аљбином Куртијем, Вучић је казао да хоће, али да га нико није звао, и да ту не види неки смисао.

На констатацију да га је на дијалог са Куртијем позвала известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон , казао је: "Ако то она очекује...".

"Али мислио сам да Мирослав Лајчак треба да ме зове", нагласио је он.

Неки европосланици покушали да прекину преговоре Србије и ЕУ

Вучић је изјавио да је било покушаја појединих посланика у Европском парламенту да се изгласа одлука о прекиду преговора Србије у приступању ЕУ."Нама је драго што то није изгласано, јер би било погрешно да јесте. Хвала већини европосланика који то нису изгласали", рекао је Вучић одговарајући на констатацију новинара да је посланичка група Зелених у ЕП поднела амандман на резолуцију о Србији, да усклађивање са санкцијама Русији не би био услов за наставак преговора са ЕУ, већ за напредак у тим преговорима.

Вучић је додао да би свако требало да ради свој посао.

"Ако мисле да треба некога да молимо за нешто - нећемо. Ви радите свој посао, ми ћемо свој. Ми имамо своје интересе, важно је да Србија буде на ЕУ путу, али и да има своју слободу и да размишља о својим виталним националним интересима", рекао је Вучић.

Указао је да онај ко не разуме специфичну позицију Србије, не жели добро ни ЕУ, ни Србији, што је, каже, питање за ширу политичку расправу.

Навео је и да је са многима данас у свету немогуће разговарати.

"Воз је кренуо из станице, лудило је кренуло, сви су у рату и не можете да разговарате са њима. Са некима можете, и са њима разговарате, али са неким не можете", рекао је Вучић.

Иначе, посланици Европског парламента данас су великом већином гласова усвојили Резолуцију о Србији којом се изражава подршка чланству Србије у ЕУ, али се званични Београд позива да се хитно усклади са санкцијама које је ЕУ увела против Русије и Белорусије, и то поставља као један од услова за даљи напредак Србије на путу евроинтеграција.

Радојичић живи на КиМ, шта је спорно?

Председник Вучић нагласио је данас да не разуме какву је поруку Милан Радојичић хтео да пошаље тиме што је обавестио да се вратио у Лепосавић истичући да он живи на Косову и Метохији и да као грађанин Србије може да бира где ће да живи у својој земљи.

Вучић је то рекао одговарајући на питање ТВ Н1 какву по његовом мишљењу Милан Радојичић шаље тиме што је поручио да се вратио у Лепосавић, а с обзиром да се ради о "контраверзном бизнисмену који је заједно са Звонком Веселиновићем стављен на црну листу САД због веза са транснационалним организованим криминалом".

Вучић је прво упитао да му се појасни синтагма "контраверзни бизнисмен".

"Шта вам значи та синтагма. Јел'' попут Шолака мислите, вашег власника за којег радите, контраверзног бизнисмена чије чланове породице хапсе и то који нису на листи белосветских сила, већ их хапсе надлежни органи у овој земљи. Шта значи то контраверзни бизнисмен", упитао је Вучић.

Председник додаје да не разуме Радојичићеву поруку и да га није ни брига каква је порука.

"Шта ме брига каква је порука, питајте њега каква је. Кажу сликао се у Лепосавићу и рекао да се вратио. Па да, он живи на КиМ, шта је спорно", наводи.

Вучић пита да ли би да протерају Радојичића са КиМ или он треба да живи негде друго.

"Мање вам смета у Београду, више вам смета у Лепосавићу. Шта је смисао морате да ми кажете, морам да разумем шта је то што желите да чујете од мене. Мени је свеједно, може да бира где ће да живи и у Лепосавићу, Митровици, Београду, Новом Саду, где год хоће може да живи, то је његова приватна ствар. Грађанин Србије је, сутра може да дође у Ивањицу, где год хоће", додаје.

Како каже, није схватио смисао питања, али је сигуран, како каже, да је уперено против Србије и њених интереса.

"Знам да је нешто против Србије, не знам тачно шта. Или против њених интереса, у то сам сигуран, али шта је тачно не могу да докучим. Биће да сам глуп, што није страшно, само никако не схватам шта је у свему томе ваш интерес", казао је Вучић.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести