Вучевић разговарао са министарима одбране Аустрије и Словеније

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић сусрео се данас у Кремсу са савезном министарком одбране Аустрије Клаудијом Танер уочи предстојећег састанка министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње у проширеном CEDC+ формату који, поред сталних чланица, обухвата и државе Западног Балкана.
2
Фото: Министарство одбране

Министар Вучевић оценио је том приликом да су билатерални односи између Србије и Аустрије на високом нивоу, стабилни и свеобухватни, укључујући и сарадњу у области одбране. Он је посебно захвалио министарки Танер на принципијелном ставу у погледу очувања Грац формата који, како је оценио, представља одличан оквир за продубљивање односа на свим нивоима.

Према његовим речима, Аустрија је један од најзначајнијих партнера наше земље међу државама које нису чланице НАТО. Србија, како је нагласио, изузетно цени подршку Аустрије у процесу евроинтеграција региона, као приближавању у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније. Вучевић је изузетно позитивно оценио континуирани допринос који Аустрија даје регионалној стабилности ангажовањем у мисији КФОР на Косову и Метохији.

Министар Вучевић је констатовао да је напредак билатералне војне сарадње између Србије и Аустрије нарочито видљив у области атомско-биолошко-хемијске одбране и војног образовања те да постоји простор за унапређење сарадње и на другим пољима.

Министарка Танер истакла је важност јачања отпорности на кризе путем развоја интероперабилности и унапређења сарадње међу државама Грац формата. Западни Балкан је, према речима аустријске министарке, изузетно важан за Аустрију која се залаже за очување мира и стабилности у региону.

Обе стране похвалиле су и организацију Регионалног лидерског курса који је организован под окриљем Грац формата.

Вучевић је изразио захвалност словеначком министру на иницијативи и залагању да се Балканске војномедицинске снаге (BMTF) финансијски подрже путем Европског фонда за мир (European Peace Facility).

Министар је подсетио да је приликом недавне посете начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића Словенији потврђен интерес да се обука припадника наше Војске у планинским условима реализује на полигонима у тој земљи.

Вучевић и Шарец разменили су мишљења и о безбедносној ситуацији у региону са акцентом на стање на Косову и Метохији и апострофирали улогу КФОР-а у очувању мира и стабилности у покрајини.

Министар Шарец изразио је захвалност за помоћ наше земље у борби са пожарима који су протеклог лета погодили Словенију и посебно истакао важност сарадње у ванредним ситуацијама међу државама у региону.

Саговорници су заједнички оценили да су односи у области одбране између Србије и Словеније развијени и садржајни, те да постоји простор за њихово квалитативно и квантитативно унапређење.

 Министри Вучевић и Шарец потврдили су намеру да се у наредном периоду реализују међусобне посете на највишем нивоу ради конкретизације корака у развоју билатералне војне сарадње.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести