ВУЧЕВИЋ: Ако председник Вучић нареди, војска је спремна да заштити Србе на Космету

У Новом Пазару је уведена ванредна ситуација због одбране од поплава. Услед обилних падавина јуче је дошло је до изливања река у насељима Шутеновац и Трнава.
vucevic vojska srbije
Фото: Министарство одбране

Министар одбране Милош Вучевић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић обишли су јуче насеља у општини Тутин и Нови Пазар која су услед обилних падавина угрожена поплавама и указали да је ситуација тренутно стабилна, да се река повукла и да су у току интервенције на помоћи становништву на црпљењу воде из подрума.

О поплавама, али и другим важним актуелним полтичким темама говорио је у Јутарњем програму Курир ТВ, Милош Вучевић, министар одбране у Влади републике Србије.

- Од јутрос је најнеизвесније у Рашкој и нешто је погоршана ситуација у Краљеву. Ништа није драматично, али имамо проблеме са нелегалним угоститељским објектима који су направљени на местима која нису за то превиђена. Оно што је најтеже у целој причи јесте губитак двогодишњег детета у општини Тутин. Изјавио бих овом приликом саучешће целој породици. Невероватно је како се те мале речице одједном претворе у бујице које су у стању да односу све пред собом - рекао је Вучевић и додао да МУП и Војска Србије интензивно раде на смиривању ситуације:

- Ми смо дали наше ресурсе општинама на располагање. У Новом Пазару је ангажован највећи део војске Србије. Људи из Србијавода са стручне стране прате хидрометеоролошке услове. Кретања у атмосфери су доста чудна, али верујем да ћемо смирити ситуацију.

Вучевић је истакао да је јака војска Србије неопходна, што се показује на примеру оваквих непогода.

- Видите зашто нам треба Војска Србије. Кад причамо да нам треба јака војска сви кажу то је звецкање оружјем, а кад се догоде овакве ситуације сви се сетимо војске - рекао је минисар одбране.

Он је истакао да су државни органи у сарадњу са општинама захваћеним поплавом интензивно укључени у решавање проблема.

Поводом састанка Вучића и Куртија у Бриселу Вучевић је рекао да није оптимиста.

- Нисам оптимиста. Ми смо дочекали Аранђеловдан као последњи да пре него што Приштина почне да пише казне због таблица. Што значи ако дође до одлагања одлуке Приштине? Ми ћемо мислити да смо мало одахнули, али ако смо ми као Србија пристали да се то одложи десет месеци, а да се после 10 месеци имплеметира, нема успеха. Оно што би требало да се уради јесте да се суспендује одлука Приштине на 10 месеци, а да се у међувремену нађе решење које је прихватљиво за обе стране. Ситуација је ужасно тешка за нас - оценио је министар и додао да нико не жели ескалацију на терену, али да је, како каже од човека попут Аљбина Куртија све могуће очекивати

- Само ако га неко потапше у стању је свашта да уради. Безбедоносна ситуација је забрињавајућа. Не дешава се ништа што нарушава безбедност Срба, али атмосфера је толико напета и запаљива, да када би неко запалио шибицу, горео би ваздух. Једино о чему они хоће да разговарају јесте потуна нормализација односа, а то практично значи признање - рекао је Вучевић и додао да је председник Вучић у посебно незавидној ситуацији:

- Не бих био у кожи Александра Вучића, јер многи навијају да се он саплете на питању Косова на један или други начин. Или да кажу да је издајник, или да кажу повео нас је у сукобе, свађу или не дај Боже ратове - констатовао је Вучевић и додао да ће војска поступати у складу са наредбама председника Вучића.

- Уколико председник Србије нареди војска ће предузети све мере да заштити Србе на Косову и Метохији. Не знам шта друго да вам кажем, осим ако нећете да се понове неки нови Бљесак и Олуја. Или мислите да ми у Новом Саду и Београду треба се повучемо у кафиће и удобно гледамо светско првнстсво у фудбалу. Ови што се јуначе у кафани и кажу да треба да ратујемо сразмерно броју попијених чаша, отрезнили би се већ код Куршумлије и рекли терај у рикверц - каже Вучевић.

Министар одбране сматра да су преговори колико год били дуги и исцрпљујући боље решење од конфликта.

- Мислим да је боље да 1.000 дана и сати разговарамо и гледамо смркнута лица преговарача, него да проведемо 1 сат у рововима. Наш маневарски простор је јако сужен, али било би добро да се од Србије не тражи да покаже све карте унапред и да не покажемо шта ћемо радити под свим околностима. Да не кажемо за шта је војска Србије спремна и какав ми имамо разређен сценарио за план А, Б , Ц, и тд. Разматрају се све опције али радимо на томе да се разговор настави. Мислим да никоме није до конфликта - тврди ВучЕВић и додаје:

- Ми заборављамо да нису у питању само таблице. Они су изградили четири војне базе на северу за специјалне војне јединице које су изграђене супротно бриселском споразуму и позициониране на стратетешким местима. Оно што је додатно забрињавајуће јесте да је у току трансформација косовских снага безбедности у косовске оружане снаге.

- Они праве војску на косову. Када питате НАТО пакт да ли то подржавају они кажу не подржавамо, али неке чланице НАТО пакта кроз билетералну сарадњу учествују у томе. За мене је пар екселанс кукавичлук чекати да Вучић реши питање Косова јер то ниједан владар у српској историји није успео да реши - оценио је Вучевић.

По питању разматрања поновног увођења обавезног војног рока, Вучевић је изјавио да војска тренутно ради на темељној анализи на основу које ће се донети одлука да ли ће се и када вратити војни рок.

- Војска Србије води темељну анализу која треба да утврди да ли постоји политичка воља за таквом одлуком. У овом тренутку нисмо фокусирани на то јер је проблем Косова и Метохије приоритет. Ако би се и враћао војни рок сигурно би трајао краће него раније - закључио је Вучевић.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести