У Косовској Митровици плакати против одлуке Приштине о личним картама

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: На више локација у северном делу Косовске Митровице данас и претходних дана излепљени су плакати са натписима против одлуке власти у Приштини да од 1. августа почне пререгистрација возила српских таблица са почетним словима градова на КиМ и о неважењу српских личних карата.
km
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

На плакатима пише "Нема предаје, српска лична карта остаје". Упркос позивима Аљбина Куртија на српском језику о спровођењу одлука његове владе, плакатима се шаље порука властима у Приштини да њихова одлука није прихватљива на северу Косова и Метохије, преноси РТС.

Одлуком владе у Приштини, регистарским таблицама МУП-а Србије за градове на Косову и Метохији "ПР", "КМ", "ПЗ", "ГЛ", "УР", "ПЕ", "ДА" или "ЂА" од првог августа се омогућава да региструју своја возила на такозване РКС таблице. Рок за промену је до 30. септембра.

За возила са српским таблицама градова у централној Србији остаје режим налепница до 31. октобра.

Власти у Приштини су најавиле да од поноћи првог августа започиње и издавање декларационог листа - потврде за све особе који поседују личне карте издате од стране МУП-а Србије, а који улазе на КиМ.

Документ ће важити три месеца, а издаваће се и особама млађим од 16 година, које немају личну карту, односно, идентификациони документ, под условом да са собом имају извод из матичне књиге рођених са фотографијом.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести