Шолаја: Санкције би биле једна врста признања Српске

БАЊАЛУКА: Ако се уведу санкције Републици Српској, онда је то једно признање Српске, макар у негативном контексту, изјавио је политиколог Милош Шолаја.
1
Фото: Youtube Printscreen

Шолаја је, гостујући у Јутарњем програму РТРС, истакао да "ово није ситуација са почетка деведесетих година када су уведене економске санкције Србији и Српској".

"Ово је сада питање политике Европске уније. Да би се увеле санкције, ЕУ би прво морала да има консензус. Већ сада знамо да су Мађарска, а у последње време и Пољска изгубиле спор пред Европским судом. Велико је питање шта ће бити у самој дискусији и ко ће да расправља. ЕУ тешко да може сама да уведе санкције", рекао је Шолаја.

Нагласио је да је "потребно схватити да је прошло више од 30 година од распада ?угославије и да су лидери у Српској демократски изабрани".

"То је функционисање демократије. Мислим да је ова конфузија коју ЕУ сама себи увози резултат прилично нејасног концепта у БиХ", навео је Шолаја.

Напоменуо је да су "санкције претња конкретно ономе ко је политички најистуренији, али и да би се њима данас казнили становници Српске".

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести