Расправа о известају ЕК и у пленуму, Србија део европске породице

БЕОГРАД: Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач оценила је данас да је расправа на том одбору, на којој је шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре представио извештај Европске комисије о Србији, била конструктивна уз пуно поштовање плурализма.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Ковач је на заједничкој конференцији са Жиофреом подсетила да је извештај објављен 12. октобра, али да се чекао званичан превод да би се разматрао у парламенту, на седници одбора.

Она је најавила да се очекује да посланици усвоје закључке о извештају ЕК на данашњој седници, који би, како је рекла, ушли у скупштинску процедуру, да би се о њима после расправјало у пленуму, али није могла да прецизира када ће се то догодити.

Ковач је подсетила да се о таквим закључцима расправљало и 2020. и 2021. године, наводећи да то доприноси комуникацији о значају европских интеграција.

Жиофре је такође оценио да је дебата на одбору била разнолика, додајући да годишњи извештај о напретку представља објективан извештај заснован на чињеницама који даје слику где се Србија у овом тренутку налази у процесу европских интеграција.

“Извештај покрива свих 35 преговарачких поглавља и даје смернице за приоритете којима треба да се бави власт”, рекао је Жиофре и додао да је приступање политички процес који захтева темељне и дубоке реформе.

Да би се то постигло неопходна је дебата међу свим политичким актерима, рекао је Жиофре и поручио да ће о извештају говорити у пленуму.

Жиофре је подсетио да је ЕУ главни трговински партнер и донатор, наводећи да је ЕУ уз Србију и у тешким временима, те је у том контексту поменуо и помоћ од 165 милиона евра малим и средњим предузећима и грађанима у Србији за лакше превазилажење енергетске кризе, а коју даје ЕУ.

“То је оно што је део односа у једној породици, а ми сматрамо да је Србија део наше породице”, поручио је Жиофре.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести