Ракић: Формиран Кризни штаб који ће извештавати о ситуацији на терену

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник Српске листе Горан Ракић саопштио је вечерас да је, због комплексности ситуације на КиМ, формиран Кризни штаб који ће редовно извештавати о ситуацији на терену.
Goran Rakić  Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео/Горан Ракић

Ракић је, коментаришући ситуацију на терену, у укључењу за  емисију ''Хит твит'' на телевизији Пинк, рекао да су тензије на КиМ и даље присутне. 

"Тензије нису пале. Овде смо у Звечану, тачније у месту Рударе, где се народ окупља све више и све већи број грађана пристиже свакога тренутка", рекао је Ракић.

Он је оценио да је након данашњих изјава премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија само подгрејана ватра и да су спрске породице уплашене.

"Грађани нису и не желе да наседају на провокације", поручио је он.

Ракић је позвао грађане да, имајући у виду виши степен тензија који је последица претњи Приштине, буду мирни и уздржани, "али и будни и не дозволе да ико наседа на провокације".

"Управо је то оно што жели Приштина. Приштина стално спроводи неке акције да би изазвали нашу реакцију и окривили нас да смо ми тај рушилачки и реметичачки фактор", упозорио је Ракић.

Он је нагласио да Срби на северу КиМ желе само мир и ништа друго.

"Желимо да сачувамо своје породице и да останемо да живимо овде" , поручио је Ракић.

Он је затражио од грађана на КиМ да се према припадницима Кфора и Еулекса односе са поштовањем јер је, како је нагласио,  њихово присуство на северу КиМ у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и међународним споразумима.

"Молим све грађане да изађу у сусрет сваком припаднику Кфора и Еулекса и помогну им уколико им је нека помоћ са наше стране потребна", поручио је Ракић.

На констатацију да је председник Србије Александар Вучић помињао да постоји могућност да су страни елементи убачени у српске редове и изазивају инциденте, Ракић је рекао да постоји велики страх "да неко не дође у наше редове и изазове инциденте".

"И онда оптужи нас. Ми смо опредељени за мир, не желимо никог да нападамо, ми смо овде да се бранимо. То што смо поставили барикаде значи да желимо да се бранимо и останемо овде. Борба да, али борба  за мир и разум, а нисам сигуран да тај разум има супротна страна и власти у Приштини", закљућио је Ракић.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести