Позитивне реакције на аустријски „нон пејпер“ о постепеном проширењу ЕУ

БЕЧ: Нон пејпер о суседској политици и проширењу ЕУ министра спољних послова Аустрије Александера Шаленберга и министарке за европска питања Каролине Едштадлер наишао је на прве позитивне реакције из више земаља чланице Уније, саопштено је агенцији АПА из Министарства спољних послова Аустрије.
evropska unija, freeimages
Фото: Freeimages.com, ilustracija

У том документу Шаленберг и Едштадлер предлажу постепену интеграцију кандидата за чланство у ЕУ.

Наиме, они сматрају да би кандидати, пре пуноправног чланства требало да буду интегрисани у институције и фондове ЕУ, како би грађани још за време приступног процеса осетили бенефите будућег чланства.

Шефица словеначке дипломатије Тања Фајон је, приликом посете Шаленберга Љубљани, најавила подршку аустријског предлога.

„Прочитала сам документ и он је добар. О томе ћемо даље разговарати”, најавила је она.

Према Министарству спољних послова Аустрије о нон пејперу позитивно су се изјасниле Мађарска и Италија.

Премијерка Естоније Каја Калас, међутим, је уздржана.

Она је, приликом посете аустријског канцелара Карла Нехамера, рекла да понуда других путева није нада коју подносиоци захтева за чланство, као што је Украјина требају да би примениле тешке реформе.

Аустријски нон пејпер је крајем маја упућен свим чланицама ЕУ, високом представнику за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозепу Борељу, европском комсера за проширење и суседску политику Оливеру Верхеију.

Конкретно Шаленберг и Едштадлер предлажу осам корака у приближавању ЕУ.

Они предлажу, између осталог, интеграцију у заједничко тржиште, учешће у енергетској и климатској политици, у програмима образовања, као и заједничкој спољној и безбедносној политици, те и зуаједничкој одбрамбеној политици ЕУ, до учешћа у механизмима о заштити од кризе, те и агенцијама ЕУ.

Поред тога залажу се за постепени приступ програмима финансирања ЕУ.

Аустрија је предложила постепено укључење кандидата у ЕУ услед рата у Украјини, сматрајући да та криза угрожава источну суседску политику и могла би имати негативне последице по стабилност Западног Балкана.

„Услед тога би се конфликт са граница ЕУ преместио у њено средиште. Желимо и требамо земље Западног Балкана на нашој страни. Оне су важни партнери и део европске породице. Морамо због тога променити наш приступ процесу проширења и политике суседства”, затражили су Шаленберг и Едштадлер.

Они истичу да проширење није само бирократски поступак већ моћан геостратешки инструмент.

„Тренутни поступак последњих година није донео никакве значајне резултате. Чак шта више је довео до раста фрустрације и отуђења региона и ЕУ. Морамо превазићи тренутно ћорсокак тиме што анализирамо све опције”, нагласили су Шаленберг и Едштадлер.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести