Сервис Европске комисије обрисао "признање" Косова

БРИСЕЛ: На друштвеној мрежи Твитер обрисана је објава сервиса Европске комисије у којој је Вљоса Османи названа председницом Републике Косово.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com
Раније вечерас на Твитеру је објављена фотографија комесара за проширење Оливера Вархељија са Вјосом Османи на којој је стајао спорни потпис.
 
Та објава је уклоњена и уместо ње је, уз исту фотографију, Вјоса Османи, титулисана као "в. д. председница Косова", уз фусноту поред речи Косово.
 
"Недопустиво је да се било које тело ЕУ опредељује о статусу наше јужне покрајине Косова и Метохије, изјавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић коментаришући објаву сервиса Европске комисије на Твитеру да се “актуелни председник Републике Косова састао са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем”.

Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео
 
 
“По којем споразуму и када је то ЕУ признала тзв. Косово?! Да ли то значи да је дијалог сувишан? Недопустиво је да се било које тело ЕУ, поготово @EC_Commision опредељује о статусу наше јужне покрајине“, написао је Петковић на Твитеру.
 
Он је написао и да никада у ЕУ закон силе не сме бити јачи од закона права.
 
“Србија није наивна, посвећени смо дијалогу, али поштујемо себе и све потписане споразуме. Зато очекујемо одговор @EC_Commision @EC_AVService”, написао је Петковић.
 
Он је захвалио Вархељију на поштовању статусне неутралности за простор Косова и Метохије и додао да Србија цени сваки допринос дијалогу и компромису.
 
Петковић је то написао као коментар на објаву Вархељија на Твитеру да је имао добар састанак у Бриселу са вршиоцем дужности косовског председника Вљосом Османи и да је важно да Приштина настави да спроводи реформе у вези са ЕУ, које укључују борбу против корупције и организованог криминала, као и да сарађује са регионом.
EUR/RSD 117.5811
Најновије вести