Петковић са Боцан-Харченком о дијалогу и ситуацији на Косову и Метохији

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан-Харченком о току дијалога Београда и Приштине и политичко-безбедносној ситуацији у покрајини.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

Петковић је нагласио да је српска страна на састанцима у Бриселу увек показивала конструктивност, што потврђује и чињеница да је Београд испунио све преузете обавезе из дијалога, док приштинска страна више од девет година одбија да испуни договоре о формирању Заједнице српских општина, али и бројне друге споразуме.

Како је саопштено из Канцеларије за КиМ, Петковић је истакао да и поред сталних опструкција Приштине, Београд и даље сматра да се сва отворена питања могу решавати једино мирним путем и дијалогом и на томе ће наставити да инсистира, иако је одбијање приштинске стране да испуни преузете обавезе велика препрека и изазов у процесу нормализације односа.

Он је скренуо пажњу на повећан број инцидената који се готово свакодневно дешавају у нашој јужној покрајини, све учесталије скрнављење православних цркава, нападе на Србе и њихову имовину што показује да код приштинских политичара не постоји ни минимум добре воље за грађење међусобног поверења, мира и суживота на простору КиМ.

Петковић је захвалио руском амбасадору на отвореном и искреном разговору и континуираном разумевању да је једино у оквиру дијалога могуће постизање компромисног решења и нормализација односа Београда и Приштине.

Ja
01.06.2022 • 16:22
Preterali su u svemu dosta je bilo zlo sila lazi na gomile u tudjoj zemlji srbija je svoj zadatak zavrsila teroristi izbegavaju svega lazima I bez ZSO je kosovo srbija nemoze izbeci jeste istina nemoze silom i lazima tudje otimati jer je tudje i svoja se zemlja nikome ne da !!!
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести