Мирна, али напета ноћ на Јарињу и Брњаку

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Срби са севера Косова и Метохије шести дан заредом протестују на административним прелазима Јариње и Брњак против мера које су увеле приштинске власти, а према којима возила са српским регистарским таблицама морају да имају привремене косовске таблице при уласку у покрајину.
kim
Фото: Youtube Printscreen

Ноћ је, како јавља РТС, протекла мирно, али напето.

Припадници специјалне јединице Росу и даље се налазе на својм позицијама, а у Јарињу су промениле положај и сада се испред возила, за разлику од претходних дана, налази само по један наоружани полицајац.

Положај на ком се сада налазе припадници Росу јединица је такав да су неупадљиви и сада их је много теже уочити него претходних дана када су били стационирани на самом путу, наводи Косово онлајн.

Од 20. септембра специјализоване полицијске јединице Еулекса распоређене су у извиђачкој улози на прелазима Јариње и Брњак, како би пратили безбедносну ситуацију на терену, саопштено је из те мисије.

НАТО је позвао на хитну деескалацију на северу КиМ.

Три хеликоптера Војске Србије МИ- 35 надлећу од четвртка простор поред административне линије код прелаза Јариње са стране централне Србије, потврђено је Танјугу у Министарству одбране.

Како је наведено, хеликоптери су упућени у превентивне сврхе и прате безбедносну ситуацију на терену.

Током протеста, који трају од понедељка, дошло је и до насилних инцидената, када је косовска полиција претукла тројицу Срба на административном прелазу Брњак.

Јединице војске Србије у гарнизонима Рашка и Нови Пазар подигле су борбену готовост.

Привремене власти у Приштини од понедељка су почеле да на административним прелазима између КиМ и централне Србије српске регистарске таблице замењују привременим, на које се плаћа такса од пет евра. Истовремено, на север КиМ су послате и специјалне јединице полиције РОСУ.

То је изазвало забринутост и узнемиреност код Срба, који су блокирали путеве који воде ка административним прелазима.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести