Михајловић: Оно што се догодило у ЕПС-у више је од јавашлука

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да се јавна предузећа понашају као државе у држави, наводећи да смена директора мора бити почетак, а не крај, кад је реч о темељним променама које су потребне у ЕПС-у.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Она је, у интервјуу Новом Магазину, рекла да је одговорност за лошу организацију унутар ЕПС-а, недовољне залихе угља на депонијама, неблаговремено завршене ремонте, недовољне количине мазута и немање лиценце за набавку овог енергента искључиво на неодговорној групи људи који су управљали ЕПС-ом, на челу са директором.

„Оно што се догодило у ЕПС је много више од јавашлука јер је прекидом производње електричне енергије, као и прекидом у напајању електричном енергијом дела становништва, угрожена не само енергетска безбедност државе, већ и национална безбедност земље. Сви покушаји да се кроз медијску кампању против министарства и мене скрене пажња са оних који су управљали ЕПС-ом, јесу замена теза и покушај скидања одговорности", навела је она.

Каже, међутим, да , шта год говорили, каквим год „спиновима” се служили да би прикрили одговорност, на крају ће се вратити на чињенице.

"Није Зорана запалила багер. Није Зорана давала извештаје Влади и председнику у којима се тврдило да је све спремно за грејну сезону и да по укључењу ТЕНТ Б1 у систем се више неће увозити струја. Није Зорана радила ремонт ТЕНТ Б1 који је убрзо по враћању на мрежу испадао из рада због неизбалансиране турбине и пожара на горионику, и других блокова који су испадали због лошег квалитета угља. То су чињенице које не можете да промените само због тога што вам се не свиђа министар“, наводи Михајловићева.

Она је нагласила да енергетика нигде у свету није иста као што је била пре 10 или 20 година и "ако желимо да имамо довољно енергије и да будемо енергетски независни, онда приоритети и одлуке које доносимо морају да се заснивају на науци, струци и да буду економски рационалне, а не да се заснивају на интересима или ''комбинацијама'' појединаца".

„Избор директора у великим системима нигде није лишен политике и то није случај само у Србији, али је потребно да постоји и знање, стручност и марљивост, а не само лојалност, јер лојалност која без струке доноси пропаст, страховладу и представља одлично тле за корупцију. Поставља се питање чему су тачно лојални, јер лојални држави нису, странци на крају крајева такође нису. Чему су онда лојални, својим пословима, личним и лобистичким интересима?“, упитала је Михајловићева.

Она је додала и да је Министарство од почетка упозоравало и ЕПС и владу и јавност, на проблеме у функционисању предузећа.

„Кад се показало да су људи из ЕПС-а нетачно тврдили да свега има довољно за зимску сезону, даноноћно су и Министарство, влада и предузећа из енергетског сектора радили на томе да ЕПС добије мазут, као и лиценцу да би уопште могао да га набавља, јер је било јасно да још најмање месец дана неће бити довољно угља и да постоје озбиљни проблем са његовим квалитетом“, навела је она.

Захваљујући јачању економије и стабилном буџету, на чему су годинама радили влада и председник Вучић, држава може да поднесе трошак енергетске кризе, тако да цене за грађане остану исте, и да не буде угрожена привредна активност, додала је она.

И у овој влади има министара који се не мешају у свој посао

Михајловић је изјавила да су резултати једино мерило бављења политиком и да ће се увек борити против негативне селекције.

"Знам кад нешто није добро и нисам министар који ћути и не меша се у свој посао, каквих је било у свим владама, па и у овој", изјавила је она је у интервјуу за Нови магазин.

„Знам са колико знања, енергије и страсти радим свој посао. Да сам ћутала и чекала да ова година прође, све би било бајно и нико ме не би нападао, коментарисао како радим и стављао на насловне стране таблоида", навела је она.

Додала је да неће да дозволи да Србију воде и у њој побеђују они који су више брука него понос Србије.

"Иза мене стоје рад и резултати и то је оно што је важно и што се рачуна. Сујете, љубоморе, интереси и лобији, који би да задрже постојеће стање не могу утицати на моје одлуке", навела је она.

Додала је да ће се увек борити против негативне селекције, и да лоши ђаци не буду у првим редовима, а да се добри склањају.

"Не дозвољавам да они који су лоши буду јачи од струке, знања, искуства, васпитања, рада“, рекла ја Михајловићева.

Истакла је да верује да је за грађане важније шта је резултат једног министра од оних који прате сваки њен потез не би ли је напали.

Додала је да многи нису у политици да би направили нешто добро за своју земљу.

„Бављење политиком даје могућност да учините нешто добро за своју земљу. Верујем да својом биографијом, својим радом и резултатима могу да допринесем напретку своје земље, као и странке којој припадам, а СНС је велика и успешна странка", поручила је она.

Додала је да верује да је у СНС највише оних који су вредни, радни, одговорни и који желе добро својој земљи, а који нису сви толико видљиви и присутни у медијима.

Потребно нам је Министарство за зелену трансформацију

Ко жели да види Србију као енергетски независну и кроз 10, 20 и 30 година залагаће се за инвестиције у зелену енергију, а не за ослањање на ресурсе којима није богата, као што је гас или за потпуну зависност од угља, изјавила је Зорана Михајловић.

Министарка је у интервјуу Новом магазину истакла да би том темом требало да се бави посебно министарство, а да решење није у стопирању енергетске транзиције Србије, него у сарадњи и планирању развоја електроенергетског система и инвестирању у нове енергетске капацитете.

"Закон о коришћењу ОИЕ је прошао широку јавну расправу и у његовој изради су, уз министарство учествовала управо она предузећа која сад траже измене и одлагање примене овог прописа. За изградњу било које електране потребан је новац, али изгледа да је за неке проблем само кад се новац улаже у електране које користе ОИЕ", рекла је Михајловићева.

Истиче да је овде реч о капацитетима чија је градња планирана у наредних деценију или две, а не о електранама које чекају да буду прикључене на мрежу сутра, за месец или годину дана.

"С друге стране, изгледа да немају никакве бојазни око електрана на угаљ које ће и у Србији, у догледно време, бити оптерећене таксама на угљеник, које би значајно подигле трошкове ЕПС-а. С друге стране, трошкови производње енергије из обновљивих извора се смањују", истакла је Михајловићева.

Она је рекла да проблем балансирања који се представља као непремостива препрека развоју ОИЕ нешто са чиме се сусрећу и друге земље и да решење није у стопирању енергетске транзиције него у градњи нових енергетских капацитета, што се пре свега односи на реверзибилне ХЕ Бистрица и Ђердап 3.

"Ова област је толико важна за развој да није довољно да постоји један закон у овој области, него би у новој влади требало да постоји и посебно Министарство за зелену трансформацију и енергетску ефикасност. Верујем да је чиста и здрава Србија оно што треба да оставимо будућим генерацијама, као и да одустајање од зелене енергије није став већине људи у Србији", нагласила је Михајловићева.

Сматра да би било веома важно и корисно да се поново отвори разговор о том питању и да се види ко је за, ко против зелене енергије, као и ко је декларативно за, али својим чињењем или нечињењем ради против зелене енергије.

Rajna
20.01.2022 • 10:16
Све што прича пада у воду пред чињеницом да је одржала нестручног директора и да није контролисала његов рад. И сада би руководио, да га Вучић није приморао на оставку.
Brane
20.01.2022 • 12:05
Kome je EPS odgovoran? Ko ima interes u svemu?
EUR/RSD 117.5361
Најновије вести