Косово није изгубљено сматра 46 одсто грађана

БЕОГРАД: Да Косово није изгубљено сматра 46 одсто грађана Србије, њих 42 сматра да јесте, док је 12 одсто неодлучних, показало је најновије истраживање Института за европске послове објављено данас.
protest sa kosovo, tanjug
Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ bk
Истраживање које је Институт урадио у сарадњи са истраживачком кућом Нинамедиа, показало је да би, уколико би сутра био референдум о независности Косова највећи број испитаника би гласао против - 66 одсто, девет одсто би гласало за, 14 не би изашло на гласање, а 11одсто не зна како би гласало.
 
Показало се и да 53 одсто испитаника сматра да актуелна Влада неће признати независност Косова, док њих 27 одсто сматра да хоће.
 
Такође, став да Влада неће признати Косово у већој мери заступају испитаници старији од 45 година, становници Јужне и Источне Србије и ванградских насеља, док са порастом нивоа образовања смањује се број испитаника који сматрају да ова Влада неће признати Косово.
 
Скоро половина испитаних, њих 46 одсто сматра да није могуће да Србија поново оствари пуну контролу и сувернитет над Косовом, док 38 одсто сматра да јесте могуће, а 16 одсто грађана наводи да не зна да одговор.
 
План председника Александра Вучића који би Косову донео независност, а грађанима Србије стабилну државу и бољи стандард не би подржало 57 одсто, док би тај план подржало 23 одсто испитаника, а занимљиво је да су они који не би подржали тај план претежно мускарци, до 45 година старости и становници градских средина.
 
Истраживање је спроведено у периоду од 6. до 12. марта на узорку од 1.203 испитаника.
Славиша
23.07.2020 • 15:26
Е тих 42%,који сматрају да је КИМ изгубљено,треба питати само једно,ако имају чиме и да размишљају,без увреде,ако је већ "изгубљено",зашто траже да га ми признамо,зашто у резолуцији 1244 стоји да је КИМ, саставни део Србије?Господо драга,КИМ је био,јесте и биће саставни део Србије,па свидело се то некоме или не!
Kosovar
14.06.2021 • 23:10
Po 1244 Kosovo je sastavni deo Jugoslavije a ne Srbije i to je fora na koju su nas upecali. Njih ne zanima nase priznanje vec da se pomirimo sa cinjenicom, a svet reaguje na buku koju Beograd pravi, a zapravo je to samo deo propagande radi njihovog opstanka na vlasti. Dakle Slavisa, kupite kartu do Pristine pa kad stignete na jedan pa drugi granicni prelaz, onda cete shvatiti da nije isto kao kad idete za Novi Sad, nego je isto kao da ste krenuli u Crnu Goru ili Bosnu...
EUR/RSD 117.5653
Најновије вести