Харченко: Запад на Србију врши невероватан притисак

БЕОГРАД: Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харчено изјавио је да Запад врши невероватне притиске на Србију зато што се није придружила санкцијама против Русије.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Ми то знамо и из сопствених информација, и од руководства Србије, и да су то потпуно реални, брутални притисци, конкретно завртање руку и покушаји гушења земље и њене воље, потпуно игнорсање њених интереса", рекао је Боцан-Харчено у интервјуу за Политику.

Навео је да Русији такво понашање делује потпуно, како је рекао, "дивље" и оценио да су ЕУ, НАТО и САД збацили маске и поново показали своју праву политику.

"Ми одлично разумемо тај невероватан притисак Запада на Београд и тежак положај у коме се Србија налази", рекао је Боцан-Харченко.

Додао је да Русија високо цени принципијелну линију коју Србија чува у непризнавању и неприхватању антируских санкција.

Говорећи о изјави председника Русије Владимира Путина у којој је питање Донбаса повезао са КиМ, руски амбасадор је рекао да није пракса Москве да се коментаришу изјаве председника и истакао да нема и не може бити никакве промене позиције Русије према косовском питању.

"Ми Косово не признајемо и најактивније подржавамо Београд у међународним форумима, пре свега у Савету безбедности УН", истакао је Боцан-Харченко. Према његовим речима, све што се тиче наводне промене руског става измишљено је са циљем да се покваре односи Москве и Београда и да би се Србија приклонила антируским мерама.

На питање да ли искључује могућност да повезивање питања Крима, Донбаса и КиМ ипак може бити део дипломатског пакета, односно трговине између Москве и Вашингтона, Амбасадор Русије је одговорио да то не постоји ни у назнакама, да су двоструки стандради очигледни, да Запад нема аргументе и да никада нису могли да објасне свој став према КиМ, Криму или Донбасу.

"Ми ова питања такође не доводимо у везу, то су различити контексти и историјске околности, мада је Косово пружило преседан. Само указујемо да су, за разлику од Косова, на Криму и у Донбасу били одржани референдуми где је исказана воља народа, што је послужило као темељ за признање независности и уклапа се у основе међународног права", истакао је Боцан-Харченко.

Он је рекао да на КиМ није било референдума. "Штавише, оружани сукоб на Косову је био завршен пре готово деценију и прегооври су били у току, док су житељи Донбаса били од 2014. стално суочени са претњом физичког уништавања", рекао је руски амбасадор.

Boza Bogdanovic
09.05.2022 • 11:00
Nas preds. Vucic je bas u velikoj dilemi. Njegov mozak kaze mu da je Srbiji mnogo bolje u Evropskoj Uniji, nego van nje. Medjutim, njegovo komunjarsko, prorusko, proseseljevsko i antiamericko srce je protiv ulaska Srbije u EU. Dao Bog da njegov mozak pobedi, ali i nije bas mnogo verovatno.
Boza Bogdanovic, Bor
Zoran
09.05.2022 • 11:25
Na KiM je počelo na KiM će se i završiti!!!!
EUR/RSD 117.3269
Најновије вести