ЕП усвојио резолуцију о Србији, тражe се санкцијe Русији и признање Косова

СТРАЗБУР: Посланици Европског парламента данас су великом већином гласова усвијили Резолуцију о Србији којом се изражава подршка чланству Србије у ЕУ, али званични Београд позива да се хитно усклади са санкцијама које је ЕУ увела против Русије и Белорусије, и то поставља као један од услова за даљи напредак Србије на путу евроинтеграција.
evropski parlament, pixabay
Фото: Pixabay

Извештај известиоца Владимира Билчика о Србији подржало је 523 посланика Европског парламента, против је било њих 78, а 34 је било уздржано.

Резолуцијом о Србији се изражава подршка Европског парламента ”будућем чланству Србије у ЕУ”, али и подсећа да кредибилна перспектива проширења захтева ангажман у неопходним реформама и приврженост европским стандардима и вредностима.

Европски парламент је у овогодишњем извештају о Србији, поред владавине права и нормализације односа са Приштином, укључио и усклађивање са санкцијама против Русије као кључни елемент који би требало да одређује укупан напредак земље на путу приступања ЕУ.

Известилац за Србију, Владимир Билчик, поводом усвајања Резлоуције о Србији наглашава да је приступање ЕУ ”стратешка одлука Србије”, а да ЕП очекује да је ”стратешки третира и политичко руководство земље”.

”Зато је важно да се Србија креће ка ЕУ, а не у страну”, поручио је Билчик.

У тексту резолуције амандманима је укључено и да се од Србије и Косова очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа "заснованог на међусобном признању" што је први пут да се међусобно признање помиње у званичном докумету ЕУ институције као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Европски парламент понавља позив Србији да предузме кораке у циљу даљег повећања слободе медија, гарантовања слободе изражавања, независности медија и медијског плурализма.

Европски парламентарци похвално су се одредили према напретку који је у Србији постигнут у развоју функционалне тржишне економије, као и према сарадњи који Србија показује у управаљању миграцијама.

На нацрт извештаја о Србији који је подено известилац Владимир Билчик поднето је 439 амандамна, а посланичке групе су усвојиле 40 компромисних амандмана којима је проширен текст извештаја.

Усвојен на пленаром заседању, извештај Европског парламента добио је форму резолуције, која није првнообавезујућа, али представља политичке смернице за земљу у процесу евроинтеграција.

EU - Soap opera
06.07.2022 • 19:08
Skuplji izlaz, nego ulaz...
Antiprotivan
07.07.2022 • 08:40
Kad neko postavlja uslove, to je ucena. A sa ucenjivačima ja imam kratak razgovor. Odj....te. To je moj stav
EUR/RSD 117.3179
Најновије вести