Дачић: Српска врховни национални интерес Србије и српског народа

БАЊАЛУКА: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да Републику Српску сматра врховним националним државним интересом српског народа и Србије, односно њеним виталним интересом, жилом куцавицом.
d
Фото: Tanjug/ Video arhiva

Ако (турски председник Реџеп Тајип) Ердоган може да каже да је Сарајево жила куцавица Турске, не знам зашто би се неко устручавао да каже да је Бањалука и Република Српска витални национални државни интерес, рекао је Дачић за телевизију АТВ.

Дачић је истакао да није интерес да се растура БиХ или да се отцепи Република Српска, него да говори о опстанку Републике Српске и српског народа у БиХ.

Он је подсетио да српски народ у БиХ није дошао са стране, већ је ту вековима и конститутиван је у тој земљи, пренела је РТРС.

У складу с тим, Дејтонски споразум није измислила Србија, него САД. Ми смо гарант, апсолутно смо против ревизије тог споразума и зато је опстанак Републике Српске и њен развој витални интерес српског народа. Ту немам никакве дилеме, нагласио је Дачић.

Дачић сматра да је потребно да, без икаквог мешања у унутрашње ствари БиХ, Србија и Република Српска имају редовне консултације на политичком нивоу, да усклађују на неки начин своје политичке ставове.

То је једна страна приче, а друга страна, постоје кругови код нас који када кажете Европљанин, мисле да треба да будете антисрбин. То су Срби, али они који не би дали само Републику Српску, они би дали и Теразије само да могу уз помоћ њих да дођу на власт. Тачно је да постоји један круг који тако мисли, али не само о Српској, они тако мисле и о Косову, каже Дачић.

Он је нагласио да већинска Србија даје апсолутну подршку и поносна је на постојање Републике Српске, која је, како је рекао, највећи историјски успех српског народа после Првог светског рата.

Коментаришући закон који је у БиХ наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко, Дачић је оценио да тај акт треба да буде укинут и да би БиХ што пре требало да изађе из таквог статуса, да има шансе за неки нормалан живот сва три народа и оба ентитета.

БиХ је три народа и два ентитета, свако нарушавање тога може да изазове неравнотежу и нестабилност, а ово што је урадио Инцко и уопште понашање тих високих представника протеклих година је увек било на неки начин дестабилизујуће за БиХ, рекао је он.

Дачић сматра да странци не треба више да учествују у власти и да имају било какве компетенције када је реч о БиХ, јер је то онда протекторат држава.

Он је истакао да је питање наметнутих измена Кривичног законика БиХ, према којим се може кривично одговарати за негирање геноцида дубоко политизовано и да не утиче довољно на санкционисање ратних злочина или геноцида, него додатно политизује ситуацију и подстиче оправдавање таквих злочина или геноцида.

Ако је у Сарајеву пре рата живело више од 100.000 Срба и да томе додамо Југословене, који су `ту негде` по националној припадности, а да их сада има мање од 10.000, шта се десило с њима? У Призрену је живело 10.500 Срба, а сада их има 23, а у Приштини од 50.000 Срба сада их има 400. Ко је ту починио геноцид?, упитао је Дачић.

Председник Скупштине Србије је рекао да не оправдава било који злочин, ни Сребреницу, ни било које друго страдање, али и да томе мора да се приђе са пуним пијететом.

Зар није фрустрирајуће да у БиХ 30 година након тих конфликата не може да се крене даље од тога ко је крив за све. Колико деценија ће бити потребно да се крене даље, а не разумем где то води?, каже Дачић и наводи да зато и не може да се донесе једноставна одлука где ће то проћи ауто-пут.

Дачић је поновио да се Србија залаже за то да се поштује Дејтонски споразум и против тога је да се развлашћује Република Српска или други ентитет, као и против наметања одлука супротних Дејтонском споразуму.

Он је додао и да не може да верује да је Инцко случајно на крају свог мандата наметнуо измене Кривичног законика.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести