Боцан-Харченко: Притисак на Србију невероватан

БЕОГРАД: Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да је притисак на Србију невероватан, али да је председник Александар Вучић доследан у свом ставу и ставу целог руководства Србије, да неће да се придужи санкцијама без обзира на притисак који се врши.
bocan harcenko
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"Притисак је невероватан, али Србија поштује пре свега свој интерес било на европском путу било на путу развоја односа са Русијом. Наравно мисли на свој национални интерес", рекао је руски амбасадор за РТС.

Говореци о циљевима Русије у Украјини, Боцан-Харченко каже да су они остали исти од почетка руске војне операције у тој земљи.

"Председник Владимир Путин није одустао ни од једног циља који је одредио на почетку специјалне војне операције - заштита грађана и становништва у Донбасу и обезбеђивање сигурности и безбедност за њих. Још два циља су денацификација и демилитаризација Украјине. Сав тај низ циљева остаје", поручио је Боцан-Харченко.

Он је додао да је циљ да се смање губици војске тице и становништва Донбаса што је могуће више.

На питање о утицају санкција на руску привреду и чињеницу да европске земље траже алтернативу за руске енергенте, руски амбасадор одговара да је Русија је опет на добром нивоу развоја.

"Имамо више партнера с којима сарадујемо сада интензивније зато је могућност надокнаде, у свакој грани руске привреде надокнаде су могуће од других ако Европа не жели", каже Боцан-Харченко.

Он сматра да је одустарање европских земаља од руских енергената последица притиска САД, које, како је рекао, желе да створе најбоље услови за активности америчких компанија у Европи.

Коментаришући чињеницу да је је од поцетка сукоба у Украјини у Србији отворено више од 1.000 руских фирми и да се у нашу земљу досељавају руски држављани, Боцан-Харченко истиче да у Европи има покушаја лажних оцена те ситуације.

"Покушавају то да представе као неслагање са специјалном војном операцијом у Украјини. Има наравно и таквих људи, али они су појединци, јер већина људи у Русији изражава потпуну подршку. Неки долазе из својих пословних, породичних разлога", сматра Боцан-Харченко.

EUR/RSD 117.3209
Најновије вести