Змај Јовина и Дунавска обележене таблама с кју-ар (QR) кодовима

Новосађани, али и сви који посете наш град, релативно лако могу доћи до података о објектима пред којима се налазе, будући да су зграде у Змај Јовиној и Дунавској улици већ неко време обележене таблама с кју-ар (QR) кодовима.
Ljudi ne znaju šta table s kju-ar (QR) kodom znače Foto: R. Hadžić
Фото: Људи не знају шта табле с кју-ар (QR) кодом значе Фото: Р. Хаџић

Међутим, иако свакодневно пролазе кроз центар града, већина суграђана, због многобројних реклама, поменуте табле на фасадама није уочила, нити је чула да су постављене. Како су нашој екипи објаснили, идеја обележавања знаменитих објеката кју-ар кодовима је добра, али табле нису на видном месту, нема објашњења шта представљају и које информације пружају.

Осим на српском језику, сви подаци о знаменитостима доступни су и на енглеском. Пројекат обележавања знаменитих објеката у Змај Јовиној и Дунавској улици кју-ар кодовима иницирало је Удружење грађана „Друштво за традицију – Стари храст” из Новог Сада, а реализован је уз подршку Града, Градске управе за културу и Завода за заштиту споменика културе.

Кодове може очитати сваки мобилни телефон који има камеру и приступ интернету. На тај начин обележене знаменитости олакшавају упознавање туриста с историјатом и занимљивостима јер је довољно камером смартфона, на који је претходно инсталирана апликација за читање кју-ар кодова („QR reader” или нека слична), скенирати кôд и појавиће се линк с информацијама, историјатом, знаменитим личностима и занимљивостима. На неким „паметним” телефонима читачи и скенери су фабрички инсталирани, а уколико то није случај, постоји велики избор бесплатних софтвера који се могу скинути с интернета.

Ј. Вукашиновић

АНКЕТА:  ДА ЛИ ЗНАТЕ ШТА ЗНАЧЕ ТАБЛЕ С КЈУ-АР(QR)  КОДОВИМА НА ЗГРАДАМА?

Thumbnail

Тихомир Вучковић, програмер:

– Нисам ни чуо, а ни видео, да су табле с кју-ар кодовима постављене на зграде у Дунавској и Змај Јовиној улици. Нису баш уочљиве, а стварно ми није јасно што су их постављали тако високо. Претпостављам да ћу након што скенирам кôд добити линк с подацима о згради. Обележавање знаменитих објеката је добра идеја, поготово због туриста.

Thumbnail

Живица Трифуњагић, пензионер:

– Да будем искрен, нисам обратио пажњу, да ми нисте рекли, не бих ни приметио те табле. Не користим компјутер и имам онај најједноставнији мобилни телефон, тако да не знам ни шта ти кодови значе и која им је употреба. Претпостављам да ће млађе генерације знати и да ће те кодове они користити. Није лоше да туристи на тај начин упознају историју града.

Thumbnail

Љубомир Чоловић, програмер:

– Нисам уочио кју-ар кодове и не знам о чему се ради. Добро је што су зграде обележене, али табле нису на видним местима, тако да грађани немају појма о чему је реч. И кад уоче кју-ар кôд пролазници вероватно не знају за шта он служи и какве информације им пружа. Осим тога, незгодно је што су високо постављене, па нису баш приступачне.

Thumbnail

Марија Мирчета, мастер професор:

– Нисам из Новог Сада, а да ми нисте рекли, не бих ни уочила табле с кју-ар кодовима. То је вероватно за неку апликацију. Можда да кад туристи дођу, могу лакше да нађу локацију неке знаменитости, па да им изађе нека врста брошуре на интернету или нешто томе слично. Идеја је добра, али није обележено шта табла с кôдом представља.

Ј. В.

 

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести