Због актуелне епидемиолошке ситуације Машкарада - виртуелна

Након 25 година Музеј Војводине је, како би сачувао традицију обележавања почетка пролећног циклуса покладних обичаја, принуђен да организује Машкараду у виртуелном облику. Уместо улицама Новог Сада маскирана поворка ће, због епидемиолошке ситуације, продефиловати друштвеним мрежама и сајтом Музеја.
e
Фото: pixabay.com

Организатори позивају заинтересоване да им се придруже дефилеу, тако што ће фотографисати маскиране учеснике, те именовати појединачну или групну маску и, уз податке о аутору маске, ту дигиталну илустрацију послати до 26. фебруара на интернет адресу pedagoska.sluzba­muzejvojvodine.org.rs. Фотографија би требало да буде снимљена на дневном светлу и у што већој резолуцији.

Гласање за најбољу појединачну и групну маску биће организовано на Фејсбук страници Музеја Војводине, а победничке маске, с највећим бројем гласова, биће изложене на билборду у центру града.

Маскиране обредне поворке део су европске, али и светске традиције, а међу широм публиком, углавном су познате под називом “карневали”. Препознавши значај неговања нематеријалне баштине Војводине као мултикултурне и мултиконфесионалне средине, Музеј Војводине од 1995. године негује покладне обичаје, организовањем маскиране поворке која пролази градским улицама, и на тај начин спаја традицију са савременом креативношћу. Учешће на оваквим манифестацијама допринос очувању наше нематеријалне културне баштине.

Ј. В.

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести