Завршена двомесечна обука Удружења „Агрофутура” за рад са старим особама

Програм обуке новосадског Удружења грађана „Агрофутура” за неговатељице за рад са старим особама завршен је, 20 жена, које су похађале ту двомесечну обуку добило је сертификате.
gerontonegovateljice
Фото: Dnevnik.rs

Од октобра су полазнице имале 20 часова теоријске наставе и још 120 часова практичног дела у домовима Геронтолошког центра „Нови Сад”.

„Већина жена које су завршиле програм већ имају у виду где ће да се запосле“, каже једна од носилаца пројекта Славица Седлан из поменутог Удружења, додајући да су све и потенцијални кандидати за запослење у Геронтолошком центру „Нови Сад” где постоји потреба за тим кадром. „Захвални смо и Градској управи за социјалну и дечју заштиту која је препознала нашу жељу за решавање тог проблема.“

Током обуке полазнице су училе о врстама неге, принципима чињења добра, поверења, правичности, чувања медицинске тајне и хуманости, али и о томе на какве све инфекције код оболелих могу наићи, како да се не заразе, како да дезинфикују и стерилишу простор, на који начин да се опходе према корисницима и слично.

„Мој супруг је у Немачкој и ја се спремам да идем за њим и ово је био једини пут како бих тамо могла добити посао“, казала је Светлана Терновскеј, и додала да је у почетку била скептична да ли ће издржати обуку јер је по природи гадљива, али мотив да оде све је надјачао.

„Сад могу себе да замисли у тој струци. То сам нова ја, која ми се допада.“

Чињеница је да услови код нас нису идеални када је реч о геронто-неговатељицама. Најпре је проблем плата, која је мала у односу на посао који жене обављају. Међутим, има и довољно приватних установа које се баве збрињавањем старијих особа, тако да женама које су завршиле двомесечну обуку и стекле максимум знања не би требало да буде проблем да пронађу посао. Стога и, да би нека жена и била добра геронтонеговатељица, најпре мора да воли тај посао, да буде пуна разумевања и пажње према корисницима. Такође, треба да имају на уму да међу њима има и покретних и непокретних људи те да морају да буду спремне и за психички и физички напор.

Текст и фото: Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести