Вода за пиће исправна, тровање храном због салмонеле

Институт за јавно здравље Војводине јуче је на редовној конференцији известио о стању животне средине, као и о епидемиолошкој ситуацији заразних болести у Војводини и Новом Саду.
voda
Фото: Dnevnik (arhiva)

По речима специјалсте хигијене др Емила Живадиновића, Институт је током протеклог месеца контролисао исправност воде за пиће из мреже ЈКП „Водовод и канализација”, као и из јавних бунара.

– На основу анализе 562 узорка током предходног месеца утврђена је здравствена исправност у 94 одсто случајева – казао је др Живадиновић, и додао да је грађанима на располагању интерактивна мапа на сајту Института на којој је на једноставан и разумљив начин приказана исправност воде на јавним бунарима у Новом Саду и околним местима. – Вода из већине бунара у граду током августа није садржала микробиолошке и физичко-хемијске опасности. Ипак, бунар „Снежна Марија” на Текијама је већ дуже микробиолошки неисправан. Осим њега, вода је неисправна на једном од бунара на Рибарском острву, као и на Лиману 4, у Улици 1.300 каплара.

Током летњег периода узоркована је дунавска вода на Штранду, Официрској плажи у Петроварадину, плажи у Футогу и Бегечкој јами, и током сезоне била је погодна за купање и рекреацију.

Број регистрованих оболелих од заразних болести у Војводини приближно је исти као и у претходном извештајном периоду. По речима лекара специјалисте епидемиологије Смиљане Рајчевић, најзаступљеније су биле респираторне инфекције, а када су у питању болести против којих се спроводи системска имунизација, у протеклом периоду забележено је 28 случајева великог кашља.

– Из групе цревних заразних болести наши суграђани су углавном затражили лекарску помоћ због заразне дијареје – казала је др Рајчевић. –Главни узрочник тровања храном била је бактерија салмонела, због које се лекару јавило 38 грађана.

Како је додала, од октобра 2017. године до 15. августа текуће у Војводини је регистровано 178 случајева морбила, а од тога је 78 забележено у оквиру епидемије у Новом Саду, а Институт за јавно здравље Војводине и даље ће пратити ситуацију морбила у Покрајини и Новом Саду. Она је нагласила да је број случајева у којима се сумња на грозницу Западног Нила, као и број потврђених, значајно је мањи у односу на почетак надзора, односно на прву половину јула те да нема места паници.

Већи број полно преносивих болести

У протеклом месецу забележен је 41 случај полно преносивих болести,  што је четири пута више него у претходном периоду, саопштили су из Института за јавно здравље Војводине. По подацима којима располажу, у протеклом месецу пријављено је обољевање од сифилиса и гонореје (по две особе), хепатитиса Б (десет), хламидијазе (13) и ејдса (пет).

        С. Ковач

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести