Власник изгорелог поља лаванде Бранко Швоња процењује штету на 30.000 евра

Изгорело поље лаванде у Буковцу, годинама важи за једно од најпосећенијих туристичких атракција у пролеће, када раскошном љубичастом нијансом привлачи људе из целе Србије да најрадије, баш ту, стварају успомене.
р
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Због вести о пожару који гута лаванду у пламену тужни су сви, а понајвише власник парцеле која броји непуни хектар. Бранко Швоња за “Дневник” каже да се тај емотивни и душевни бол ничим не може надокнадити.

- Нисам био ту у моменту избијања пожара, али сам убрзо обавештен да се захуктао између 13.15 и 13.30 часова и мештани Буковца кажу да су ватрогасци брзо реаговали, додуше са малим возилом – прича Бранко Швоња, рекавши да је парцелу красило 10.000 жбунова, а по његовој слободној процени, остала је свега шестина засада. - Немам осигурање, нисам очекивао да ће ми требати, с обзиром на то да лаванди не сметају пуно падавине, па ни град, а сунце јој прија. Нажалост, нисам размишљао о људској обести или немару. Лаванда је коренаста биљка, па постоји могућност да није потпуно изгорела и да су неки делови можда живи, те допринесу са 10 до 20 грама цвета по биљци, а иначе свака избаци килограм, до килограм и по. Оставићу све током лета и јесени, нек стоји као успомена, а на јесен ћу кренути да орем, па ћемо видети шта и како даље. А да достигне поново ту виталност којом је зрачила, требало би јој минимум пет до шест година.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Наш саговорник сумња да је поље неко запалио, а да ли је то учинио намерно или случајно, оставља надлежним установама да утврде.

- Била је полиција да обави увиђај и водиће се за сада истрага против “НН” лица, а надам се да ће се надлежни потрудити да се починилац пронађе и изведе правди – казао је Швоња, додавши да је парцела била од општег значаја, како за Град, тако и за МЗ “Буковац”. - Дубоко сам разочаран, ту је осам година мог уложеног рада и енергије. Сам сам створио ту лепоту са својих десет прстију. Имам ја и друга поља, временом се ширио посао, али ово које је нестало је мој првенац, зато ме је толико све ово погодило. Засадио сам га из љубави са 21 годином, а још веће задовољство ми је причињавало када сам увидео да су и други људи уживали у мом делу.

Фото: Dnevnik.rs

С обзиром на то да се Бранко бави узгојем лековитог биља, нарочито лавандом, сврха узгоја је била даља продаја козметичким и фармацеутским индустријама, а успут је њива постала и главна атракција, кад парцела превлада љубичастом бојом и замирише опојним и јаким мирисом. Што се тиче економског губитка, каже, претрпео је огроман ударац. Ако узме у обзир све параметре, од туризма, преко сезоне и саме садње, минимум 30.000 евра је угрубо израчунати губитак. 

И. Бакмаз

Student
01.04.2022 • 09:23
Ne nije poznato ko je upalio lavandulu.Isto kao u filmu koje producira BOSNA FILM.
EUR/RSD 117.2781
Најновије вести