Уметничка дела виђена очима деце из аутистичног спектра

Изложба „Галерија и аутизам – наша прича, Дела из Поклон-збирке Рајка Мамузића виђена очима деце из аутистичног спектра” може се погледати до 6. јула у Галерији ликовне уметности Поклон-збирка Рајка Мамузића.
Kreativna radionica osoba s autizmom Foto: Dnevnik.rs
Фото: Креативна радионица особа с аутизмом Фото: Дневник.рс

Настала као резултат радионица Друштва за подршку особама с аутизмом, у сарадњи с Поклон-збирком Рајка Мамузића и колекционара слика Николе Богдановића из Сремске Митровице у оквиру пројекта „Галерија и аутизам – наша прича”, та изложба треба да посведочи о ефектима креативног рада особа с аутизмом и најширу јавност упозна с њиховим стваралачким потенцијалом.

Академска сликарка и терапеуткиња која води радионице Маја Стојановић каже да се неретко може чути да особе с аутизмом могу стварати слике само из своје главе и да немају развијену ликовну свест да би могли радити по неком предлошку.

„Ликовни вид изражавања је важан код сваког од нас, још од малих ногу, само је разлика у томе што је типична популација сувише свесна реалности и пази да не погреши, а код особа с аутизмом је другачије, оне преносе све што виде, немају страх, имају леп и широк потез, а перцепција околине је сложена“, закључује сликарка, објашњавајући да је њихов проблем у организацији јер не знају да распореде активности, али и те како могу да раде по узору. Улога терапеута је да их усмеравају ка сваком следећем кораку.

Председница Управног одбора Друштва за подршку особама с аутизмом Мара Бошњак задовољна је променом простора и током одвијања креативних радионица.


Хуманитарна изложба

Изложба је донаторског карактера и прикупљен новац биће усмерен искључиво за децу, младе и особе с аутизмом за наставак арт-терапије, као и за подизање капацитета удружења. Донације се уплаћују на текући рачун Удружења, а за сваку донацију већу од 20.000 динара донатор ће моћи да изабере поклон-слику. У електронском каталогу Друштва за подршку особама с аутизмом налази се 95 радова који се могу погледати на веб-сајту www.autizamns.org.rs/katalog. Новац за реализацију изложбе и радионица обезбедили су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине и Градска управа за културу Новог Сада.


„Инклузија је обострани процес прилиближавања типичне и атипичне популације, којој припадају особе с аутизмом, и зато је важно да им се омогући боља социјализација јер аутизам није болест него је стање“, тврди Мара Бошњак, истичући Нови Сад као емпатичан град великог и отвореног срца према тој популацији.

Друштво за подршку особама с аутизмом града Новог Сада (ДПОСА) од 2012. године активно реализује ликовне за децу с аутизмом, на којима се испољавају способности комуникације визуелним средствима, те њихово усавршавање и ликовно описмењавање, индивидуализам и јасан рукопис сваког појединца.

Значај реализације пројекта не односи се само на особе с аутизмом већ и на ширу локалну заједницу, која ће имати прилику да се упозна с њиховим навикама и могућностима, да упозна минималност разлика и тако се обострано смањи ниво стреса приликом сусрета.

Како кажу из Друштва, целокупним догађајем дају скроман допринос и подршку у промоцији Новог Сада као Омладинске престонице Европе 2019. и Европске престонице културе 2021.

М. Рашић

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести