У Штранд заљубљени и Новосађани и туристи

Нови Сад има много тога што га чини јединственим, а градска плажа Штранд свакако је само једна од многих лепота којима се поносимо.
1
Фото: С. Шушњевић

Налази се на Дунаву, у близини Моста слободе и важи за једну од најуређенијих и најлепших плажа на целом току реке. Сада је то прави мали град, који осим пешчане плаже, има уређене кабине, игралишта, терене, бројне зелене површине, кафиће... Чим сунце мало угреје, на плажу похрли и старо и младо, а омиљена је то дестинација и свим туристима, који имају само речи хвале о овој дунавској лепотици.  

Купалишна сезона на Штранду званично је почела, пуни паркинзи аутомобила, од почетка до краја руте која води до капија споредног улаза код Моста слободе, већ нам сигнализирају да ће уређена градска плажа бити пуна живота. То су нам потврдили и паркинзи за бицикле на самом врху пута који се укршта са шеталиштем на Кеју око поднева, када је сунце упекло жарком јачином, а наша екипа се нашла ту због циља, који је означавао крај хуманитарне трке коју смо пратили од самог старта. У паузи између дешавања, пожелели смо да предахнемо поред Дунава и чини нам се да нисмо једини. 

Фото: С. Шушњевић

С обзиром на то да је улаз слободан до уторка, први дан викенда Новосађани и гости који су у посети Европској престоници културе, летњи дан пролећног маја проводили су баш ту, опуштајући се на плажи уз Дунав читајући књигу и сунчајући се, пливајући, или пак покушавајући да у хладу дрвећа и башти кафића пронађу хладовину, не би ли ублажили градску жегу.

Најмлађи се види се, највише радују, нарочито они који се по први пут сусрећу са песковитом подлогом и истраживачки покушавају да савладају ту чудну препреку. Дечја игралишта главна су им занимација, док је младима тен најбитнији, те се науглавном могу уочити на сунцу, како хватају боју лета. Верни посетиоци навикли су да у друштву својих пријатеља штрандаре уз партију карата и непрекидне разговоре, или да како каже Иштван Волф усвајају бесплатан Д витамин који нам је изузено неопходан.  

- Откад знам за себе, долазим на Штранд и трудим се да свако слободно време проведем баш на Сунцу – уживајући на столици углављеној у песак каже нам Волф. – С обзиром на то да посећујем плажу последњих 20 година, приметио сам да је тренд данас другачији. Некада је овај део, када се уђе на споредни улаз па десно од Моста слободе био слабо посећен. Млади уопште нису чак ни долазили, већ су више придавали значају оном другом делу Штранда. Па време је учинило своје, те се и то променило. А приметио сам чак и да су почели да саде зеленило и у овом делу који је предвиђен за сунчање, tte уз кафиће чини ми се ускоро нећемо имати довољно простора за то. Нисам против садње, али да се то ради на мало удаљенијем месту од плаже. 


Од уторка дневна карта 50 динара

Од уторка, 17. маја, почиње наплата улаза на градску плажу Штранд, док је продаја сезонских улазница почела у четвртак, 12. маја, на главној благајни Штранда, сваког дана од 8 до 19 сати. Цене улазница се остале непромењене, те ће дневна карта износити 50 динара, док ће сезонска улазница без попуста бити 1.345 динара, а сезонска улазница са попустом за ђаке, студенте и пензионере коштаће 1.150. Закупци великих кабина имају право на четири улазнице, док они који закупљују мале могу да купе две улазнице, по цени од 300 динара. Документација коју је потребно приложити је оригинал потврда на увид о плаћеном закупу кабине за текућу годину.

На плажи уз књигу и другарицу, Јована Банић проводи време сунчајући се и уживајући у новом лету и новим могућностима које оно са собом носи. 

- Једвас сам чекала да дођем на Штранд, а иначе цело лето гледам што више времена да будем ту – искрено ће Банић, откривши нам да највише воли да лежи на плажи, а воли да поседи и у неком од кафића. - Мислим да је ово најбоље потрошено време лети у Новом Саду. Знам да је ценовник карата остао непромењен и драго ми је због тога. Мислим да је сасвим коректан и задовољна сам како Штранд изгледа.

Фото: С. Шушњевић

Јована каже да и њене госте из иностранства радо доводи на нашу уређену градску плажу и да су одушевљени. Једино што би волела јесте када би Дунав могао да буде мало чистији, па да могу да се купају, јер се сада расхлађују само под тушевима.  И. Бакмаз 

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести