У озбиљне компаније након „DoIT” праксе

Да би усмерили заинтересоване за све популарнији рад у сектору информационих технологија (ИТ), запослени у компанији „Смарт” покренули су прошле године осмомесечну праксу „DoIT”.
Polaznici  „DoIT” prakse u kompaniji „Smart”  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Полазници „DoIT ” праксе у компанији „Смарт” Фото: Дневник.рс

У оквиру тог програма полазници, осим конкретног теоријског знања за одређена занимања, стичу праксу која им је неопходна за будући рад у ИТ компанијама. Настава је организована кроз четири програма, те они који желе да се преквалификују или дошколују за рад у ИТ-у, имају могућност да се обучавају на смеровима „.Net programer”, „Front-End programmer”, „Software tester” и „ICT administrator”.

Према речима директорке Сектора за едукацију Данијеле Раките, полазници теоријску наставу слушају код куће, а одређене задатке раде у школи да би са својим менторима практично решавали конкретне проблеме које нису успели да савладају сами.

„Програм је осмишљен тако да полазници раде на реалним пројектима и сусрећу се с реалним ситуацијама и проблемима који ће их чекати на пословима“, казала је Данијела Ракита, и додала да након праксе они буду оспособљени за рад на јуниорским позицијама у ИТ компанијама.“Ментор је кључан за ту врсту праксе или обуке. Сви они су стручњаци из конкретних области с вишегодишњим радним искуством у ИТ компанијама.“

Маркетинг-менаџерка Снежана Васић нагласила је да је суштина „DoIT” праксе да се осети и стекне практично искуство у радној атмосфери и тиму.„То квалитетно знање и учење кроз праксу, које добијају код нас, неће добити у редовном образовању“, нагласила је Снежана Васић.“Кроз праксу добијају самопоуздање, како за рад у некој фирми, тако и за будући фриленс посао.“

Према речима наших саговорница, ментори се током праксе упознају са својим полазницима, њиховим способностима и потенцијалом, стога осим сертификата о одслушаној и завршеној пракси, најуспешнији од њих могу добити и препоруку за посао.

„Ментори формирају тимове, који заједно пишу пројекте, а сваки тим у току праксе, између себе, размењује искуства“, рекла је Данијела Ракита.“У програмирању нема стајања, стално се учи јер се технологије мењају на дневном нивоу. Тако је и овогодишњи програм у нашој школи унапређен у односу на лањски. Пратимо новитете и потребе на тржишту и прилагођавамо им се. Флексибилност и могућност бржег праћења промена су предности приватних школа.“

Од ове године организована је и припрема за „DoIT” праксу у трајању од 32 школска часа, које води један од ментора. Циљ припремне наставе је, кажу наше саговорнице, да се види какве су могућности и знања полазника пре почетка праксе. Осим тога, припрема отвара могућност да ментори правилно усмере будуће полазнике на одређени смер да би касније што лакше савладали градиво.

Осим „DoIT” праксе, по чему је едукативни центар „Smart School” јединствен, у њиховој школи реализују се и други курсеви из области програмирања, „Microsoft Office” пакета, програмирања за децу, безбедности информационих система и томе слично.    

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести