Стакло одложено у „звона“ иде на рециклажу

Велика акција прикупљања стаклене амбалаже у оквиру Европске зелене недеље, обележена је јуче на платоу Спенса с циљем да се подигне свест о најважнијим питањима заштите животне средине.
2
Фото: Dnevnik.rs

Организатори акције су Немачка развојна сарадња ГИЗ, НАЛЕД и партнери на пројекту ”Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану”.

- За Град Нови Сад је веома важно да смо направили тај први корак у примарној сепарацији отпада - изјавила је чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић. - Прво ће се реклицирати стакло, зато што је ваома важно да знамо да је стакло природна материја која се може рециклирати безброј пута, те на тај начин чувамо и штедимо енергију и природу и буyет, што локалне самоуправе, што грађана. Са нашим партнерима на овом пројекту, на територији Града Новог Сада, пре два месеца, постављено је 50 контејнера „звона“ за стакло на локацијама на којима је уочена највећа потребе за тим. Лепа вест је да је Град преко овог пројекта обезбедио још 50 контејнера и у току је одабир нових локација према израженим потребама наших грађана. Позвали смо Новосађане да се укључе у акцију, тако што ће донети искоришћену стаклену амбалажу, убацити је у „звона“, а заузврат смо им обезбедили симболичне награде. Грађани не треба само сада да подрже ову акцију, већ да у своје навике уврсте сакупљање стаклене амбалаже и одлагање у најближи контејнер који је за то намењен – рекла је Мира Раденовић.

Фото: Dnevnik.rs

Она је додала да ће у граду ускоро почети постављање подземних контејнера за примарну сепарацију пет амбалаже, и како је истакла, све то је изузетно важно да бисмо што мање трошили енергију, природне ресурсе и живели у здравијој животној средини.

Директор ЈКП “Чистоћа” Владимир Зеленовић рекао је да се посебним возилима “Чистоће” скупља стаклена амбалажа која се одвози у погоне на градској депонији, где се разврставају и сортирају сви рециклажни материјали, који се даље упућују рециклерима. До сада је, како каже, већ прикупљено 6.000 килограма стакла и послато на рециклажу.

За све грађане који су донели најмање три стаклене амбалаже биле су обезбеђене награде у духу очувања животне средине. Потом су се посетиоци информисали о значају рециклаже амбалажног отпада, а своје знање су проверавали и одговарајући на питања на квизу, те су и на тај начин освојили награде. Малишани су имали прилику да у овој акцији науче нешто више о екологији и коико је битно одвјати и рециклирати отпад.

текст и фото: Д. Клашња

 

 

EUR/RSD 117.3209
Најновије вести