Сертификати полазницима обуке за завариваче

Полазницима обуке за завариваче, коју је, кроз 360 часова, од јула до септембра организовала Национална служба за запошљавање, јуче су у просторијама Академије „Оксфорд“ додељени сертификати.
V
Фото: В. Фифа

Након успешно завршене обуке, шесторица нових заваривача с евиденције НСЗ-а имаће прилику да конкуришу за једно од најтраженијих занимања на тржишту рада.

– Непрестано пратимо понуду и потражњу, и приоритет нам је да послодавцима понудимо квалитетан кадар с наше евиденције, а теже запошљивима, попут дугорочно незапослених или лица без квалификације, обезбедимо стицање тражених знања и вештина да бисмо им помогли у области отвореног тржишта рада – потврдила је начелница Одељења за образовање и обуке у Филијали Нови Сад НСЗ-а Смиљана Гардиновачки. – Полазнике који су данас стекли свој сертификат позивам да буду активни, да што пре обаве разговоре са својим саветницима да би договорили наредне кораке ка запослењу. Уједно позивам и послодавце да се обрате НСЗ-у и да заједнички запослимо квалитетне и обучене људе с наше евиденције.

Фото: В. Фифа/Нови заваривачи са сертификатима

Обука је спроведена у сарадњи с Академијом „Оксфорд“ и Департманом Факултета техничких наука за производно машинство, а финансирана новцем из пројекта „ЕУ подршка националној служби за запошљавање“, који представља директни грант из фонда ИПА 2013. То је други директни грант који је ЕУ доделила Националној служби за запошљавање, а вредност му је 4,5 милиона евра, уз кофинансирање Владе Србије од око 500.000 евра.

– Бавили смо се основама поступка заваривања, заштитом на раду и свим што би полазници требало да знају једног дана кад се запосле, а надам се да ће то бити брзо – објаснио је предавач теоретског дела обуке, ванредни професор ФТН-а Себастијан Балош. – Заваривача у Србији има веома мало и тренутно је то занимање врло исплативо, а потражња је велика. Предиспозиције за то звање не постоје, потребно је волети то и осетити поступак. Имамо чак примере жена које су заваривачи, у неким случајевима су се показале и боље од мушкараца зато што имају мирнију руку и пажљивије су. Ова група полазника била је изузетно заинтересована, лепо су радили и редовно долазили, а ретко ко је имао неко веће предзнање.

Тиме је завршена једна од обука за завариваче које се, у оквиру пројекта, за незапослена лица реализују у 13 места у Републици Србији.

– Обука је текла плански и све смо савладали – рекао је један од полазника, иначе професор ликовне културе Коља Обровски. – То је за нас једно велико искуство и могли бисмо стечено знање одмах практично употребити, што је велики плус. Чуо сам да се заваривачи траже и код нас и у иностранству. Кад је реч о мојој струци професора, искрен да будем, за запослење се нисам много залагао јер сам чуо да је смањен фонд часова у основним школама и нисам желео да идем тим путем пошто знам да се у том случају човек у школи тешко може запослити.  

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести