Седамсто Новосађана добило по 10.000 динара субвенције за бицикл

Први јавни позив за подршку набавке бицикала за 2021. годину успешно се приводи крају, а око 700 Новосађана је добило субвенцију у износу од по 10.000 динара за куповину новог двоточкаша.
с
Фото: Ј.Пап

Чланица Градског већа за имовину и имовинско–правне односе, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић јуче је посетила Културну станицу “Еђшег”, како би обишла волонтере који завршавају први круг давања субвенција грађанима Новог Сада за куповину нових бицикала.

- Срели смо и неколико Новосађана који су управо потписивали уговоре за ту намену и можемо бити поносни што су наши суграђани веома позитивно одреаговали на ову нашу акцију – каже Раденовић. – Захвалила бих се приватним субјектима и свим компанијама које су подржале акцију заједно са Градом, “Меркатор С комапнији”, која је изашла у сусрет и давала ваучер картице за куповину одређених артикала. Удружењу “Новосадска бициклистичка иницијатива” бих честитала на овако добро организованом конкурсу и захвалила се на идеји коју су нам дали и коју заједно веома успешно реализујемо.


Успешна пријава – с плаже

У Културној станици “Еђшег” јуче су пристизали и Новосађани који су добили субвенције, како би потписали уговор и кренули у своју авантуру. Међу њима је био и Мирослав Гобељић, који нам је објаснио да је био на одмору у Црној Гори, када се кренуло спровођење Конкурса. Седео је на плажи и пријатељ му је јавио преко вибера да аплицира за субвенцију “Вози бицикл” коју Град даје.

- Зна да сам љубитељ бициклизма, идем на посао бициклом, по свим временским условима – искрен је Гобељић. - Одмах сам аплицирао и, ево, не могу да верујем да сам успео. Изабрао сам бицикли и сад попуњавам потребну документацију. Желео бих да захвалим свима за овај гест, пуно значи.


Како каже, значај акције је изузетан, с обзиром на то да се он и мери интересовањем грађана, а с обзиром на то да је од момента отварања апликативне форме у једној минути било чак 6.000 пријављених, јасно је да су Новосађани веома свесни бенефита у избору алтернативног начина превоза.

- Свесни су колико је важно да се животна средина не загађује, а са друге стране колико је битан и сам здравствени апсект вожње бицикла – објашњава наша саговорница. – Захваљујући огромном интересовању, Град Нови Сад је ребалансом буyета определио још 10 милиона динара за други круг субвенција за куповину бицикала. Расписан је Конкурс и у току је одабир партнера који ће реализовати други јавни конкурс, планиран до септембра.

Промоцији су присуствовали представници Удружења „Новосадска бициклистичка иницијатива” и Центра за омладински и друштвени развој „Рес Полис“, као и представници компаније„Меркатор С“ који су спонзорисали доделу бенефит-картица и ваучера за куповину. Намењене су свим грађанима који су остварили подршку за набавку бицикала у оквиру Јавног позива.

- Оно што је нама било важно је да знамо да у Новом Саду постоји велики број људи који користе бицикле у свакодневном животу, те нам је и био циљ да заједно са “Новосадском бициклистичком иницијативом” покренемо велики број различитих пројеката – казала је директорка маркетинга “Меркатор С” Наташа Павловић. – Углавном су се тицали решавања акутних проблема у граду, попут места за везивање бицикала и безбедности најмлађих у саобраћају, а успели смо и за колеге које раде у нашим продавницама да обезбедимо паркинг картице. Уз помоћ њих могу да иду на посао бициклом, али и да га користе у слободно време. Направили смо одређене сервисне станице, уз подршку Града и ово је почетак.

Председник Удружења “Новосадска бициклистичка иницијатива” Марко Трифковић каже да му је драго што је Јавни конкурс успео да се спроведе, упркос проблемима на које су наилазили током његове реализације.

- Као организација смо се у протеклих десет година доста бавили популаризацијом бициклистичког саобраћаја, као и побољшањем бициклистичке инфраструктуре и подизањем квалитета живота у граду избором алтернативног начина превоза. Мислим да Нови Сад данас броји више од 40. 000 бициклиста и ово је само један додатни подстицај онима који још нису размислили, да се одлуче за куповину новог бицикла - објашњава Трифковић.     

И. Бакмаз

 

EUR/RSD 117.5758
Најновије вести