Расте интересовање за соларне панеле у пољопривреди

О обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности протехлих годна се све чешће говори, а предузимају се и конкрети кораци, па је тако Министарство пољопривреде недавно објавило јавни позив за доделу субвенција за уградњу соларних панела у пољопривреди.
14-solarni paneli
Фото: Дневник (С. Ковач)

Пољопривредници су имали прилику да се са „зеленом“ технологијом упознују на Пољопривредном сајму, који је јуче завршен, и то на изложбеном простору компанија „Алу марком ком“ из Госпођинаца и „Солар енерџи“ из Новог Сада. Како нам је објаснила Милица Марковић, компаније су одлучиле посетиоцима да покажу мобилну ротирајућу соларну приколицу, јачине 15 киловата.

- Приколица је намењена првенствено пољопривредницима који заливају веће површине, мада има и оних мање јачине, од пет киловата – објаснила је она. - Соларна приколица која је изложена има додатак метеостанице, која је од велике користи пољопривредницима. На соларни панел се качи заливни систем, а након сезоне може да се користи за напајање куће, хладњаче или других објеката где је потребан мрежни претварач. Мобилни систем у пакету с пумпама, агрегатима и тифонима је понуђен у оквиру субвенција ове и претходне године.

Како је потврдила наша саговорница, све је веће интересовање јер су пољопривредници увидели да могу да остваре велику уштеду и да је реч о вишенаменској технологији јер се може користити 365 дана у години. Милица Марковић значај овакве опреме у пољопривреди илустровара је примером познатог пољопривредника из Госпођинаца Лазара Ђукића.

- Он има седам приколица, па уштеди доста новца за неколико месеци на нафти која се користи за покретање заливног система. Након сезоне заливања, он је користи за хладњачу, те му је децембарски рачун за струју био за око 350.000 динара мањи у односу за претходну годину, а током сунчаних месеци оствари још већу уштеду – казала је Милица Марковић. – За време Сајма много људи се распитује јер су моблини соларни панели новина у пољопривреди, а њихова употреба се исплати, не само новчано, већ и еколошки. Такође, једна од предности мобилних соларних панела је да се извор енергије може премештати с једне на другу њиву, што у многоме олакшава посао.

Наша земља има одличан потенцијал када је реч о коришћењу соларне енергије јер годишње има између 1.500 и 2.000 сунчаних сати. Међутим, за разлику од европских земаља, заступљеност тог вида обновљиве енергије је мали и тек је у зачетку.

С. Ковач

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести