Председница Скупштине Града у посети Словенији

Председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић заједно са чланом Градског већа за културу Далибором Рожићем, борави у посети Словенији, где се данас састала са жупаном Општине Лендаве Јанезом Мађаром и са њим разговарала о могућој сарадњи у области културе, али и у другим развојним пројектима.
Град Нови Сад
Фото: Град Нови Сад

Посета Словенији уследила је поводом почетка реализације пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе 2022“, који организује Савез Срба Словеније, а током којег ће се у наредна три месеца у свим већим градовима ове земље представити Нови Сад као Европска престоница културе. Реализација пројекта почиње управо у Лендави.

- Нови Сад има много пријатеља на свим странама света и сматрамо да је сарадња међу градовима веома битна, пре свега због повезивања и зближавања људи. Додирне тачке посебно се могу наћи са градовима из суседних и земаља у окружењу. Словенија је партнер Србији у многим областима, а Нови Сад уме да препозна пријатеље и уме то пријатељство да одржава и негује. Ова посета је пре свега базирана на сарадњи у култури, али сам убеђена да су разне области у којима можемо сарађивати и размењивати искуства - поручила је током разговора председница новосадског парламента Јелена Маринковић Радомировић.

Састанку у Градској кући Лендаве присуствовао је и председник Савеза Срба Словеније Владимир Кокановић.

Поред свечаног отварања пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе 2022“ и разговора са представницима Лендаве, председница новосадске Скупштине присуствовала је отварању изложбе православних икона у позоришту словеначког града. Такође, организована је посета Бограчфесту, поводом кувања највећег бограча на свету, будући да управо Лендава важи за неформалну престоницу овог словеначког традиционалног јела.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести