ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Шта читати током лета

Сезона годишњих одмора и летовања је у јеку, што многи користе за дружење с књигом.
Љубићи и путописи најтраженији  фото: С. Милачић
Фото: Љубићи и путописи најтраженији  фото: С. Милачић

За оне који су спремни за путовање, као и оне који су се намерачили на неку од градских плажа, где ће се од стресова опуштати на најлепши могући начин - читањем, наш град нуди обиље могућности за свачији џеп.

Издавачка кућа „Лагуна”, која, осим што лојалним читаоцима даје редовне попусте, често организује и посебне акције. Тако овог месеца одобрава снижење од 15 одсто за три или више књига, а када се оно зброји са чланским попустом, књига се може пазарити јефтиније и до 40 одсто. Увек нови избор од десет романа који нуде, даје могућност да се набави штиво по 399 динара. Белетристика стаје од 500 до 1.500 динара, а прва места на топ-листи тренутно држе домаћи аутори Вања Булић и „Душанова клетва”, Неле Карајлић и „Солунска 28”, те Јелена Бачић Алимпић и „Кофер из Берлина”, док је од страних писаца најпопуларнији Фредерик Бакман с књигом „Човек по имену Уве”.

Мада је много више оних који бирају „необавезну” и мање обимну литературу, за савесне школарце, који ће летњи распуст искористити паметно, у понуди су комплети лектира за 400 до 600 динара.

Љубићи и путописи најтраженији

У „Вулкану” кажу да „chick lit” литература, жанр намењен првенствено неудатим пословним женама, по популарности стоји раме уз раме с трилерима, мистеријама, фантастиком и популарном психологијом. Цене „летњих” наслова су приближне и зависе од издавача, а крећу се између 500 и 1.000 динара. Тренутно су актуелне акције две књиге по цени једне или три за 1.199 динара, чији се избор мења с времена на време, а понуда је широка. Лектире у комплету стају око 500 динара, док двојезични туристички водичи, који се продају током целе године само су тражене дестинације различите, стају око 1.000 динара, будући да имају мапу града и пружају низ корисних информација.


У библиотеци је све приступачније

Популарна психологија, авантуристичка литература и путописи на основу којих се бирају дестинације на које ће се путовати најтраженији су у Градској библиотеци, чије су годишње чланарине и више него повољне, будући да се за исту суму може купити тек једна нова књига. За одрасле она износи 500 динара, породична за најмање два члана је 700, а за децу до 14 година 300 динара. Библиотека лети посебно излази у сусрет ђацима, те им изнајмљује по две лектире, док осталима, који књиге носе на годишњи одмор, толерише кашњења, због чега се на неки од тражених наслова чека отприлике два месеца.


На уличној тезги књижаре „Простор”, међу половним издањима највише се продају љубавни романи, чија се цена креће између 100 и 300 динара, а међу којима се често нађу многи новији наслови популарних издавачких кућа, чији конзументи лако штиво, након што га прочитају, прослеђују даље. Мушки део публике пак привлаче теме као што су политика, масонерија и теорије завере, за шта је довољно издвојити између 100 и 500 динара. Лето је право време да се прочита која домаћа лектира, за коју по правилу нема времена у току школске године. Иако су издања стара, међу њима се за тричавих 50 динара могу наћи вечити наслови као што су „Хајдуци”, „Поп Ћира и поп Спира”, „Том Сојер” или „Робинзон Крусо”. Бедекери, посебно тражени лети, у јеку путовања, али популарни и међу туристима, коштају око 100 динара.

С. Милачић

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести