Откривена спомен-плоча код споменика Жртвама рације

Спомен-плоча, која се налази у оквиру спомен-комплекса Жртвама рације на истоименом кеју, откривена је данас, уочи обележавања 80-годишњице Новосадске рације.
2
Фото: Grad Novi Sad

На новој спомен-плочи у тексту је замењена реч „Циган“ са речју „Ром“, чиме се исправио погрдан назив народа који је, поред Срба и Јевреја, поднео огромне жртве, не само током Новосадске рације, већ и током читавог Другог светског рата. Иницијативу да се текст на спомен-плочи исправи поднео је Војвођански ромски центар за демократију, а подржале су је и друге ромске организације.

Заменица председнице Скупштине Града Новог Сада Кристина Караић, која је данас обишла спомен-комплекс на Кеју жртава рације, истакла је да је Град Нови Сад прихватио и подржао иницијативу за замену спомен-плоче.

- Нажалост, у време када су постављене табле није постајала свест и није се водило рачуна о томе да ли поједини називи вређају појединце или цео народ. Данас у потпуности подржавамо став Рома да реч Циган представља погрдан назив и да га треба заменити. Нови Сад је мултикултурална средина и таква ће бити увек. Поштовање различитости и културних идентитета многих заједница и народа од суштинског су значаја за ово поднебље. По томе је уосталом и специфично. А ово питање посебно је осетљиво када се односи на један од најтрагичнијих периода у историји Новог Сада, када је на свиреп начин убијено више хиљада Срба, Јевреја, Рома и других грађана, невиних жртава - поручила је заменица председнице градског парламента Кристина Караић.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић захвалила се Граду Новом Саду и градоначелнику Милошу Вучевићу на подржаној иницијативи.

- Назив Циган је погрдан за ромску националну заједницу, а градоначелник Новог Сада Милош Вучевић показао је вољу и заједно са Заводом за заштиту споменика културе прихватили су иницијативу о промени спомен-плоче. Град Нови Сад и градоначелник Вучевић чине све како би се побољшао положај не само Рома, већ и других националних заједница - истакла је Јовановић.

Фото: Grad Novi Sad

Она је додала да су иницијативу, поред ромских удружења, подржали и покрајинска Канцеларија за инклузија Рома, као и Ромски национални савет.

Председник Војвођанског ромског центра за демократију Александар Јовановић истакао је да је назив Циган погрдан и погрешана, али се тада користио у јавном говору.

- Ово је историјски моменат за ромску заједницу, јер говори у прилог томе да реч Циган више не треба да се користи у комункацији. Ми смо Роми. Сви заједно треба да радимо на толеранцији, на мултикултуралности и да поштујемо једни друге. Ромске организације су показале јединство у овој иницијативи. Хвала Граду Новом Саду, градоначенику Вучевићу и Заводу, јер смо имали континуирану комуникацију током ове иницијативе - закључио је Јовановић.

Директор Завода за заштиту споменика културе мр Синиша Јокић објаснио је да је плоча сада обележена на исправан и достојанствен начин. Он је подестио да је уочи 80-годишњице Новосадске рације Завод очистио остале бронзане плоче са именима страдалих у злогласној рацији, те да су постављене и две посуде за паљење свећа.

Драган
20.01.2022 • 13:44
Хоћете ли забранити емитовањње музичких нумера у којима се помињу Цигани,Ђ орђа Балашевића, Звонка Богдана... или штампање књига у којима су поменути Цигани? А шта чемо са песничком књигом "Гарави сокак" Мике Антића, која је инспирисана Циганином Милетом Дилејом и у којој су јунаци Цигани?
Nenad
21.01.2022 • 11:49
Морам признати не верујем да су у време прављења споменика "Роми" рећ Цигани сматрали погрдним.
Ако у једном тренутку Румуни себе крену да називају Трачани да ли ми морамо да мењамо све на то име. Мислим да не

Срби су Цигане увек звали Цигани и не верујем да је у тој речи било нешто погрдно.....а можда и грешим у нечем
zoran njegovan
21.01.2022 • 12:41
Muharem je 86. godine objavio knjigu " Cigani a kategorije"
EUR/RSD 117.5235
Најновије вести