Организована јединствена еколошка трка, трчање и вожња бициклом с отпадом

Прва еколошка трка у Новом Саду „Екоман 2022” одржана је јуче са стартом у 12 часова код улаза на Штранд. Организована су екипна надметања у три такмичарске дисциплине: трчање са скупљеним отпадом, вожња бицикла са транспортом отпада и сортирање отпада.
1
Фото: С. Шушњевић

- Циљ ове еколошко-спортске манифестације је да се подигне свест о заштити животне средине и комплексности сортирања отпада - објаснио је председник Еколошког удружења „Зелени Сад” и организатор манифестације Милош Стојановић. - Управљање отпадом није тако једноставно, у шта ће се уверити и сами учесници трке, који треба да сакупе отпад, а потом га и сортирају на крају.

Такмичарске екипе бројале су по три члана, а сваки од њих надметао се у једној од три такмичарске дисциплине. У првој фази тркачи су се такмичили у слободној зони, након чега је бициклисте чекала траса од шест километара вожње до последње фазе, односно треће локације, на којој се сакупњени отпад разврставао.

Једна од учесница била је Елена Стојановић, која се такмичила у дисциплини распоређивања сакупљеног смећа. 

- Леп дан и воља да се дружим инспирисали су ме да учествујем у овој еколошкој трци - рекла је Елена. - Волим да ангажујем своје другаре око учешћа у оваквим активностима, а ова нам се баш свидела. Нови Сад је град који нема много смеђа. Међутим, не би требало уопште да га има и зато је овај догађај од велике користи свима како би наш град био још пријатније место за живот.

Слободна зона трке пружала се од улаза на Штранд до Лимана 4, односно, новог „Лидла„, где је тркача дочекивао бициклиста, односно, други члан екипе. Он је затим бициклом пролазио Булеваром патријарха Павла, Кнеза Милоша, те се зауставио на адреси Војводе Степе 28. Тамо га је чекао трећи члан тима, који је разврстао отпад, на органски и неоргански. Ту се, потом, мерила количина отпада, као и брзина којом су завршили трку. Најбржи су освајали вредне награде.

Д. Клашња

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести