Од 15-17. новембра у Новом Саду: Конференција о мањинским медијима

НОВИ САД: Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је конференцији за новинаре поводом друге Европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима која ће бити одржана у Новом Саду од 15-17. новембра.
rozic milosevic
Фото: novisad.rs

Организатори Конференције су Magyar Szó, Асоцијација медија, Херор Медиа Понт и Центар за развој мањинских и локалних медија у сарадњи с Европском асоцијацијом мањинских дневних листова.

На конференцији су се такође обратили Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић и директорка Херор Медиа Понт Наташа Херор.

Нови Сад као изразито мултинационала средина, која традиционално подржава очување културне разноликости, препознаје значај мањинских медија и у том процесу и генерално. Конференција која проучава њихову друштвену улогу и на тај начин их додатно промовише, за нас је веома значајна, и веома ми је драго што је конференција нашла своје место у пројекту „Нови Сад 2021“. Градска управа има посебну секцију у конкурсном финансирању која је намењена управо јавном информисању, и на тај начин омогућили смо подршку свим пројектима од општег интереса, јер смо свесни специфичности некомерцијалног садржаја и важне улоге коју медији имају у друштву, рекао је Далибор Рожић и додао да је сигуран да ће ова конференција бити успешна, и да ће креирати адекватну платформу за тумачење и третман мањинских медија у нашој земљи, али и у Европи, као и да ће подстаћи интензивнију сарадњу на том пољу.

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић истакла је значај ове Конференције јер се на врло прагматичан начин бави питањима информисања на језицима националних мањина.

Она је истакла да је Покрајинска влада у последње две године повећала средства која се издвајају за финансирање медија на мањинским језицима, и додала да је намера Покрајинске владе да и у наредној години повећа средства и подржи мањинске медије на територији читаве Војводине.

Директорка Херор Медиа Понт је нагласила да друга Европска конференција, под називом „Да ли су мањински медији културно наслеђе“, пропитује позицију мањинских медија као активних чинилаца развоја европских друштава.

Тражење одговора на ово питање ће се одвијати кроз неколико главних тема: културна права, саморегулација мањинских медија и дефинисање феномена мањинских медија као културног наслеђа. Европски карактер ове конференције омогућава увид у продукцију и степен утицаја мањинских медија широм Европе на друштва у којима стварају свој садржај. Догађај је интегрисан у „ПЛУС дане интеркултуралности“ пројекта „Нови Сад 2021“, а један од циљева за ову годину је промовисање Новог Сада и Војводине као културних дестинација користећи потенцијале њиховог изворног мултикултурног окружења, и то путем активне сарадње са мањинским медијима како у Србији тако и широм Европе, рекла је Херор.

Први дан конференције је резервисан за предавања о главним темама догађаја намењеним новинарима, студентима, менаџментима медија, представницима институција и организација које се баве положајем мањинских заједница, мањинским и културним правима, као и средњошколцима који похађају факултативни предмет „Медији и медијска писменост“, док ће се другог дана догађај одвијати кроз пленарни рад у четири панела.

Пријаве за Конференцију могу се подносити преко сајта https://mediapont.org/prijavni_formular/

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести