Обуку Front End програмирања завршило њих 36

Обуку за Front End програмирање, коју је организовала градска Управа за привреду у сарадњи са едукативним центром „Смарт”, упешно је завршило 36 од 40 полазника и њима су данас уручени сертификати.
sertifikati
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Реч је о активној мери запошљавања у оквиру програма „Обука за дефицитарна занимања”, будући да је Нови Сад препознат као будући ИТ центар, а недостаје му скоро 5.000 програмера.

„Наши полазници су прошли Front End програмирање што је тренутно најтраженије занимање на тржишту, мада било која позиција из ИТ је најтраженија“, рекла је директорка сектора за едукацију “Смарт” центра Данијела Ракита, додајући да је обука трајала 90 школских часова те да су полазници савладали основне и напредне технике поменутог програмирања и сада умеју да праве веб презентације.

Међутим, почетна обука није довољна за успешно бављење програмирањем, стога се саветује да они, који су заиста заинтересовани да се запосле у тој професији, наставе са дошколавањем.

„Ја сам једна од ретких која апсолутно није имала никакво предзнање, јер сам дошла из спортске сфере у све ово, па ми је било напорно да седим и учим, имала сам full time job од осам сати учења дневно, али другачије се не може“, каже бивша репрезентативка Србије у рукомету Јелена Ракоњац. 

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

„Мора се улагати у себе ако планираш нешто да се радиш, нарочито у ИТ сектору где је сваког дана све више иновација те треба бити у току. Желим да наставим да се надограђујем, јер ово је почетак и база, а себе не видим у класичном програмирању, већ више у креирању сајтова и њиховом обликовању. Након Светског првенства 2013. када смо освојили сребро, и мог повратка у Србију, покушавала сам да се пронађем и мислим да је ово, без обзира на завршени факултет и искуство из спорта, прилика да да допринесем и развоју спорта јер су он и ИТ повезани“, додала је Јелена Ракоњац.

Пола године након прошлогодишње обуке, у оквиру које је такође било 40 полазника, 40 одсто њих је пронашло посао и више се не налази на евиденцији Националне службе за запошљавање.

„Програмери су профитабилна делатност, неопходна на тржишту рада, а све анализе показују да недостаје око 4-5 хиљада људи у нашем граду који би се бавили тим послом“, истакао је начелник Одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере Душан Марјановић.

Град Нови Сад већ дужи низ година спроводи обуке за дефицитарна занимања и труде се да се кроз сличне мере људи едукују, преквалификују и нађу посао у одређеној области, рекао је члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић.

„Честитам вам што не чекате да посао нађе вас, већ се трудите и усавршавате - изјавио је Радојевић и додао да Град и у 2018. наставља са истом мером и да је издвојо 2,5 милиона динара за обучавање нових 40 особа“, рекао је Радојевић.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести