Ниво буке у граду мериће се на осам локација

НОВИ САД: Програмом праћења нивоа буке у животној средини на територији Града Новог Сада за 2022, 2023. и 2024. годину дефинисано је осам мерних места, као и динамика мерења и анализа прикупљених података.
saobracaj guzva, Dnevnik/S. Šušnjević
Фото: Dnevnik.rs

Једном у току месеца, у интервалу од 24 часа, биће праћена целодневна бука – дневна, вечерња и ноћна, и то у интервалима од 6 до 18 часова, потом од 18 до 22 и од 22 до 6 часова, како би био обухваћен цео циклус промена нивоа буке.

Места на којима ће бука бити мерена у том трогодишњем периоду су: двориште спортског центра Сајмиште у Хајдук Вељковој 11а на Сајмишту, двориште вртића “Гуливер” у Улици Бате Бркића на Новом насељу, двориште Завода за хитну медицинску помоћ у Вршачкој на Телепу, двориште Основне школе “Јован Дучић” у Прерадовићевој улици у Петроварадину, испред платоа зграде Владе АП Војводине на Булевару Михајла Пупина, тераса Градске куће, двориште у Партизанској 37 на Салајци и Универзитетски кампус на Булевару цара Лазара.

Мерна места подељена су по акустичким зонама којих је пет, а разликују се по постојећем стању изграђености, начину коришћења земљишта и планираним наменама простора. Тако првој акустичкој зони, где је обухваћено подручје за одмор и рекреацију, болничке зоне и опоравилишта, културно-историјски локалитети и велики паркови, припадају мерна места у Хајдук Вељковој и у Петроварадину и ту је дозвољен ниво дневне и вечерње буке 50 децибела, а ноћне 40, док другој зони припада Унверзитетски кампус – туристичко подручје, кампови и школске зоне, где је дозвољен ниво дневне и вечерње буке 50 децибела, а ноћне 45. Трећа акустичка зона су чисто-стамбена подручја и граница дневне и вечерње буке је 55 децибела, а ноћне 45 и тој зони припада двориште вртића у Бате Бркића. Четвртој акустичкој зони припадају пословно-стамбена и трговачко-стамбена подручја и дечја игралишта, те у ову зону спада двориште у Партизанској улици, где је дозвољен ниво буке 60 децибела током дана и вечери, а 50 децибела током ноћи. Под петом акустичком зоном подразумева се градски центар, занатска, трговачка и административно-управна зона са становима, као и зона дуж ауто-путева, магистралних и градских саобраћајница, а у њу спадају мерна места на Телепу, испред зграде Владе АП Војводине и на тераси Градске куће, где је граница дневне и вечерње буке 65 децибела, а ноћне 55.

Подсетимо, средње годишње вредности индикатора дневне, вечерње и ноћне буке биле су повишене су у свим зонама, објаснио је у мају прошле године прим. др Емил Живадиновић са Института за јавно здравље Војводине за “Дневник”, који је навео да су средње вредности вечерње буке у зони градских саобраћајница у складу са националним правилима. У Институту за јавно здравље Војводине процењено је да је од 9 до 23 одсто становништва током дана веома узнемирено буком, као и да ноћна бука омета сан од 5 до 12 одсто становништва, што зависи од дела града у којем се суграђани налазе, а да је око 80 одсто буке из животне средине којој су грађани изложени пореклом из саобраћаја.

Д. Андулајевић

Alex
22.01.2022 • 11:16
Bulevar Jaše Tomića, kod parka - tu bi trebalo postaviti merače buke.....
Shommy
23.01.2022 • 08:43
Zašto niste obuhvatili Bulevar oslobođenja od Ž.Stanice do Kralja Petra I. Urlaju sirene bar 10puta za 24h. Nema hitne pomoći ili požara u gradu i van njega a da nismo ispratili te sirene. Zašto moraju da ih pale i u 00 h i kasnije, pa nema žive duše, dovoljna je rotacija, vidi se, primetiće vas. Zar nam stresa i nespavanja nije dovoljno.
Ana
24.01.2022 • 09:26
Stražilovska! Kroz ovu ulicu prolaze autobusi br: 1,4,8,9,11a/b. Smatram da pojedine linije treba izmestiti i omogućiti stanovništvu da mirnoje spava i živi.
Vela
03.02.2022 • 19:20
Tortura za čovečiji mozak
EUR/RSD 117.5235
Најновије вести