Највише се купују брашно, уље, пиринач, сапуни и тоалет-папир

Слика коју смо затекли у већим новосадским маркетима само дан након проглашења ванредног стања у Србији поводом коронавируса су полупразни рафови на којима стоје намирнице попут брашна, пиринча, уља и других намирница, које су очито неопходне великом броју Новосађана, као и сапун.
1
Фото: Dnevnik.rs

Како смо сазнали, у познатим трговинским ланцима током викенда и јучерашњег дана грађани су у највећој мери куповали и правили залихе основних намирница попут меса, соли, шећера, брашна, уља, затим тоалет-папира... Иако су због тога у неким продавницама рафови остали празни, трговци истичу да не треба паничити јер залиха има, али да радници не стижу довољно брзо да их изнесу из магацина.

У понедељак пре подне није било великих гужви у супермаркетима попут „Идее”, „Максија” и “Универекспорта”, док је у „Лидлу” била нешто већа гужва, а тамо су у највећој мери пазарили управо пензионери којима је препоручено, али и наређено, остајање код куће. Полупразни рафови могли су се видети и у „Лидлу”, и то углавном код основних намирница попут брашна, шећера, уља, тестенине и разноразних конзерви.

У продавници „Макси” у центру код „Арене”, приметна је повећана куповина сапуна, како обичних, тако и течних којих на рафовима у тренутку наше посете готово уопште није ни било. По полупразним рафовима би се могло рећи да је покупован велики број тоалет-папира, као и влажних марамица. Јуче око 12 часова, брашна у том „Максију” није било, а недостајало је и пиринча, соде-бикарбоне, шећера. У новом „Максију” који се налази поред „Дневника” јуче је у том периоду на рафовима недостајало сапуна, прашка, млека и брашна. Тај маркет је у свим својим објектима поставио обавештења и ограничења у куповини одређених основних намирница те се, на пример, може купити максимално шест килограма брашна или шест паковања минералне воде од 1,5 литар при једној куповини.

Фото: Dnevnik.rs

У великом „Универу” у „Променади” јуче ујутру није била велика гужва, а рафови с намирницама били су готово у потпуности пуни. У „Идеи” у центру јуче у току преподнева није било гужве те су рафови били напуњени, али је приметна већа потражња и куповина брашна, уља и пиринча. Цене у сваком супермаркету су уобичајене, нема промена, док су у неким радњама присутне и акције за одређене артикле. Тако килограм шећера кошта око 70 динара, килограм брашна око 50-60 динара, а литар уља око 130 динара. Испред дисконта пилећег меса „ДБ Родић” код Футошке пијаце јуче је такође био ред суграђана који су нестрпљиво чекали да купе месо.

У дрогерији ДМ у центру града се по рафовима могло приметити да је велики број Новосађана куповао пасте за зубе, сапуне, папирне и влажне марамице. У непосредној близини је и популарна дрогерија „Далија”, где су у току јучерашњег дана купци непрестано излазили и улазили, а продавачица за „Дневник” наводи да ју је јуче пре самог отварања радње дочекало неколико пензионера да би први купили оно што им је потребно.

Фото: Dnevnik.rs
У великом „Универу” у „Променади” јуче ујутру није била велика гужва, а рафови с намирницама били су готово у потпуности пуни

– Новосађани купују буквално све... тоалет-папир се највише тражи, а затим и прашкови, пасте за зубе и купке – казала је продавачица из те дрогерије. – Када су у питању течни сапуни и влажне марамице, велика је потражња, али траже алкохолне производе – чега нема и нити имамо где да поручимо. Ово је већ друга недеља гужве и повећане куповине, а како је проглашено ванредно стање, постало је још горе. Морам да напоменем да старији уопште не поштују наредбу да не излазе из куће.

Због повећане куповине основних намирница, рафови у продавницама су често полупразни, али трговци истичу да не треба паничити јер залиха има, али да радници не стижу довољно брзо да их изнесу из магацина

Што се тиче онлајн куповине, на сајтовима трговина се налазе обавештења за потрошаче да су због повећаног обима поруyбина могућа кашњења приликом испоруке намирница, као и да има мањи број слободних доступних термина, али и да постоји могућност да неких од поручених производа неће бити достављени.

К. И. И., С. К.,

Фото: С. Шушњевић
 

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести