Набавка материјала успорила санацију осматрачнице на Тврђави

Санација висеће осматрачнице и угаоних елемената дела бастиона Марије Терезије на Петроварадинској тврђави, на којем се налази, мимо плана тече споро. Како сазнајемо од архитекткиње у Заводу за заштиту споменика културе града Новог Сада Слободанке Бабић, која је с колегом Миодрагом Мишљеновићем аутор пројекта санације, поменути посао, који није обиман, али јесте захтеван, дуго траје због тога што се извођач суочава с тешкоћама да набави одговарајући материјал.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

По грађевинској табли, радови су почели 17. маја и треба да буду завршени до краја ове године. Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције поверила је санацију на конкурсу ГП „Омега” из Новог Сада, а њена вредност је 2,9 милиона динара, без ПДВ-а.

Висећа осматрачница на бедему бастиона Марије Терезије је својевремено уклоњена према условима и мерама техничке заштите Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада на основу снимања и техничког извештаја о затеченом стању 2007. године.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Тада је закључено да је неопходно санирати осматрачницу и угао зида испод ње на бедему, због ризика да се невезане опеке и камени блокови, као и цела осматрачница, обруше на Каменички пут испод ње. Осматрачница је годину касније због тога демонтирана и уклоњена. Током 2014. године израђен је Главни пројекат по којем се санација реализује у складу с условима за предузимање мера техничке заштите које је издао Републички завод за заштиту споменика културе и на основу техничког снимка осматрачнице који је својевремено урадио Завод за заштиту споменика културе Новог Сада. У склопу припреме пројектне документације обављена су и испитивања материјала од којих је направљена.

З. Мл.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести