На Штранду ради огранак Градске библиотеке: Лагана литература за летње дане

Огранак Градске библиотеке на Штранду и овог лета отвара врата за читаоце и посетиоце најмногољудније плаже.
1
Фото: Д. Клашња

Сви чланови, али и они који то нису, могу осим чланске карте да оставе било који лични документ како би поручили књигу у току дана. Радно време је сваког дана од 10 до 20 часова и радиће до краја купалишне сезоне.

- Највише се чита литература која је забавна и погодна за летњи период јер људи не желе да буду оптерећени док се сунчају - рекла је библиотекарка Александра Роквић. - Веома су тражени љубавни и крими романи, као и комедије или класици домаће књижевности. Од аутора је убедљиво најзаступљенија Агата Кристи, а када је реч о модернијим писцима популарне су књиге Јелене Бачић Алимпић и Тонија Парсонса. 

Иако нам се чини да је број читалаца све мањи, у овом огранку је добра посећеност. Поред старијих корисника, током лета долази много родитеља са децом који позајмљују разноврсну литературу за њихов узраст. Најмлађи су највише расположени за сликовнице, док се школарци интересују за мало озбиљније књиге, те су тако поручују жанровски осмишљена дела или кратке приче.

У летњој библиотеци може се наћи и дневна штампа, као и шаренолик избор недељних новина. Један од корисника Бранислав Новко сваког дана долази да се информише о текућим догађајима у листовима који су на располагању у библиотеци.

- Читајући новине, овде се срећем са старим познаницима и упознајем нове људе - истиче Бранислав Новко. - Заједно обављамо разговоре, коментаришемо и дружимо се, а током лета увек испланирам да на овом месту проведем пола сата до сат времена.

Овог месеца је актуелна радионица “Под крошњама на Штранду”, па је тако испланирано да се сваке седмице деца од 5 до 12 година упознају са неком новом културом, те уз квиз стеченог знања дођу до богатог искуства. Претходни период био је резервисан за мађарски, словачки и словеначки језик, а у току је радионица о знаковном језику која ће трајати до 30. јула када се и завршава програм ове манифестације која промовише активан боравак у природи.

А. Чегар

Фото: Д. Клашња

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести