На Штранду одржана обука за реаговање у случају срчаног застоја

Други јавни час јавно-здравствене кампање “Спаси ме” одржан је јуче плажи Штранд. Грађани су имали прилику да прођу бесплатну обуку из кардиопулмоналне реанимације (КРП) уз правилну употребу аутоматског екстерног дефибрилатора (АЕД) као и да на адекватан начин препознају особу која је доживела нагли настали срчани застој.
1
Фото: С. Шушњевић

Најмлађи Новосађани су кроз различите радионице, прилагођене њиховом узрасту, могли да науче како да и они помогну. 

- Изузетно је важно организовати кампање попут ове јер срчани застој може да се догоди у сваком моменту и свакоме - рекао је организатор кампање и председник Секције прве помоћи Драган Бијелић. - Статистика каже да се у Новом Саду годишње у просеку догоди око 200 срчаних застоја ван болнице, а чак у 70 одсто случајева сведок том догађају је лаик, који не зна да пружи помоћ. Овај податак је био наш главни мотив да кроз кампању подигнемо свест код грађана о значају препознавања кардиопулмоналне реанимације и употребу АЕД апарата, али, пре свега, да широке јавне масе прођу обуку о правилном извођењу кардиопулмоналне реанимације. 

Како је додао Бијелић, један од циљева кампање је и утицај на одговорне појединце и институције да се мрежа АЕД апарата прошири. Ови апарати су тренутно постављени на 15 места у Новом Саду, јавно су доступни, али нису сви исправни. Како је слоган кампање  “Не дозволи да се живот гаси, буди херој спаси”, важно да, како да грађани знају њима да рукују, тако и да ови апарати буду исправни. 

Бјелић је изразио задовољство због велике заинтересованости грађана за ову обуку, али и због њихове свести о важности ове теме и неопходности процедуре коју су имали прилику да науче.

- Част ми је да будем део кампање “Спаси ме” - изјавила је амбасадорка кампање и овогодишња учесница “Сурвивора” Маша Купрешанин. - Сматрам да људи треба много више да се информишу о АЕД апаратима и првој помоћи, јер свако од нас може да се нађе у оваквој ситуацији, али је битно и да знамо да помогнемо.

Активности кампање у наредном периоду наставиће се кроз информативне едукације, а следећи јавни час планиран је за септембар. 

Многобројне личности из јавног живота подржале су ову кампању, а међу њима су олимпијац Михаил Дудаш, фудбалер Милан Павко, екипа Државног посла, пливачица и олимпијка Ања Цревар, олимпијка Марица Перишић, кошаркаши Жељко Ребрача и Огњен Кузмић, бициклиста Александар Роман...

Кампању је покренула група студената, чланова Секције прве помоћи Медицинског факултета у Новом Саду уз подршку матичног факултета, Града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за здравство, а у сарадњи с Друштвом лекара Војводине (Секција за анестезију) и Српским лекарским друштвом (Секција за ургентну медицину). Д. Клашња

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести