На пољу лаванде Слободана и Николе Лукичића на Ешиковцу

У пољу лаванде Николе и Слободана Лукичића на потесу Ешиковац у Сремским Карловцима, такозваној карловачкој Прованси, јуче је једна помало необична група берача брала ово цвеће опојног мириса и лековитог својства.
њ
Фото: Јарослав Пап

Чланице Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца, којима се јуче придружило и неколико Београђанки, другу годину заредом беру лаванду и у самом пољу организују радионицу израде украса и употребних предмета од тог цвећа. На јучерашњем курсу савладале су како се прави такозвани буздован од лаванде, који служи као украс и  освеживач просторија.

По речима Слободана Лукичића, берба лаванде на њиховом пољу од два хектара приводи се крају. У скидање цвета породица је кренула 19. јуна и он процењује да ће трајати још десетак дана. Осим чланова породице у берби им се придруже рођаци и пријатељи.

Фото: Јарослав Пап

Лукичићи су пре пет година засадили прово поље лавандом,а онда су то учинили још два пута. Сирову лаванду у сноповима продају на новосадским и београдским пијацама, а недавно су кренули и у производњу уља,  за сада у изнајмљеном погону у Свилошу. Продају је и у виду кесица, чак и рекламних, а новина је да то чине и по наруyбини за хотеле и друге наручиоце.

Слободан каже да њиховео поље које се у каскадама протеже с врха брега безмало до самог подножја, све чешће служи као полигон за фотографисање. Младениц су чести и радо виђени гости који један од најсрећнијих догађаја и дана у животу желе фотографијом да овековече у његовом пољу лаваде.

Због обима посла ове године нису могли да реализују планирану масовну бербу, али тврди да ће се догодине постарати да је организују и да ће носити назив “Убери свој букет”.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести