Млади хероји рециклаже

НОВИ САД: Четири тима младих учествовала су у такмичењу „Хероји рециклаже – Хакатон”, у организацији Међународне коморе младих активних грађана „ЈЦИ Нови Сад”, чији је задатак био да креирају прототип мобилне апликације на тему „Хероји рециклаже”.
r
Фото: J. Krneta

Апликација би требало да допринесе успостављању комуникације између грађана који одвајају отпад у свом домаћинству и грађана који сакупљају секундарне сировине. Такмичење је организовано у просторијама компаније „Vivify Ideas”, а титулу победника понео је тим „Зеро хирос”, чији су занимљив дизајн и подстицајно корисничко искуство приликом презентације и приказа решења освојили симпатије публике.

„ЈЦИ Нови Сад” је победничком тиму уручио награду од 100.000 динара. Била је то уједно сјајна прилика за повезивање младих, размену искуства и размишљања, као и тестирање сопствених граница.

Хакатон представља интензивно такмичење тимова у креирању апликације на задату тему у кратком периоду. Идеја сваког хакатона је да учесницима пружи могућност да испоље своју иновативност и креативност, тестирајући њихове програмерске способности.

Организација хакатона и развој мобилне апликације „Хероји рециклаже” представљају прву етапу целокупног истоименог пројекта, који је „ЈЦИ Нови Сад” започео у сарадњи с „Теленор” фондацијом. У наредном периоду планирано је више едукативних скупова, трибина и округлих столова у оквиру којих ће бити речи о важности рециклаже, а биће организована и обука за обављање активности.

Пројекат „Хероји рециклаже” ефикасно је еколошко решење које ће успоставити комуникацију и сарадњу између директних корисника, те на тај начин укључити у друштво маргинализоване групе. Директни корисници ће својим примером дугорочно наставити да промовишу успостављени начин сарадње и рециклаже.

„ЈЦИ Нови Сад” део је глобалне непрофитне организације ЈЦИ, светске заједнице младих активних грађана од 18 до 40 година, који деле уверење да је позитивне промене могуће остварити учешћем у колективним акцијама за побољшање себе и света око себе. Чланови ЈЦИ-ја непрестано траже начине да живе у складу са слоганом „Буди бољи“. ЈЦИ је једина организација која има право да користи амблем Уједињених нација.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести